Голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань з’ясування обставин поставок до Грузії української зброї та військової техніки Валерій Коновалюк (Партія регіонів) звинувачує Службу безпеки України у зриві показу російського фільму про збройний конфлікт у Південній Осетії «Війна 08.08.08. Мистецтво зради».

На брифінгу у Верховній Раді В. Коновалюк заявив, що Партія регіонів розцінює як «брутальну провокацію з боку СБУ» те, що вже втретє заблоковано проведення презентації фільму про події у Південній Осетії. За словами депутата, демонстрацію цього фільму було заплановано на 12 листопада в приміщенні готелю «Хаятт», на презентацію було запрошено представників посольств, ОБСЄ, іноземних та вітчизняних журналістів. Однак показ фільму не відбувся, оскільки СБУ мало оперативну інформацію щодо намірів представників праворадикальних політичних структур провести біля готелю протестну акцію, спрямовану проти запланованої демонстрації російського фільму. Відповідний лист щодо можливих протиправних проявів СБУ направила керівництву готелю. Голова ТСК В. Коновалюк, а також депутати від Партії регіонів, присутні на брифінгу, — Олена Бондаренко, Владислав Лук’янов та інші, вважають дії СБУ політичним замовленням та наступом на свободу слова й демократію в Україні.

«Виникає запитання, що сьогодні СБУ фактично забезпечує політичний зиск і виконує замовлення, які отримує з секретаріату Президента», — заявив В. Коновалюк. За його словами, Партія регіонів вимагатиме наступного тижня звіту в парламенті в. о. голови СБУ Валентина Наливайченка. Наступного тижня також має намір прозвітувати у Верховній Раді і Тимчасова слідча комісія. Голова ТСК знову продемонстрував документи, які отримала комісія і які виставлено в Інтернеті.

Точка зору

Анатолій Семинога (фракція БЮТ):

— Я не фахівець у галузі ринку військової техніки, але, на мій погляд, ситуація дещо накручена. Не думаю, що так просто можна поставити військову техніку в якусь іншу країну, не маючи міждержавних контрактів. Здається, ця проблема надумана, так само як із судном «Фаїна», яке потрапило до рук піратів. Багато кораблів потрапляють сьогодні до рук піратів, і це кораблі різних країн. Не думаю, що є якась проблема і з постачанням української військової техніки до Грузії. Це ринок дуже привабливий для багатьох країн, які виробляють військову техніку, і за ці ринки йде жорстка боротьба і серйозна конкуренція між країнами, в тому числі між Україною та Росією. Скоріш за все, йде жорстка боротьба за ринок, де використовуються і політичні технології, і певний тиск, і певні політичні сили, які в опозиції і готові критикувати владу.

Мене також турбує, коли наші депутати і по російському телебаченню, і в інших ЗМІ намагаються розповідати, що в нашій державі є якісь проблеми. Це непатріотично. Якщо є проблеми — в депутата достатньо повноважень: звернутися до Генпрокурора, до судових інстанцій та інших контролюючих органів.

Щодо роботи ТСК і демонстрації фільмів. Хоч я й не працюю в цій комісії, але не бачив жодного разу, щоб хтось перешкоджав роботі будь-якої комісії, яка працює у Верховній Раді. Це питання політичне, яке лежить у площині майбутніх виборів.