Комітет Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності рекомендує Кабінету Міністрів доопрацювати тимчасовий порядок використання коштів Стабілізаційного фонду на надання кредитів для погашення, рефінансування чи обслуговування кредитів, одержаних вітчизняними банківськими установами та суб’єктами господарювання від іноземних кредиторів до 15 вересня цього року.

На засіданні комітету наголошувалося, що згідно із законом «Про першочергові заходи щодо запобігання негативним наслідкам фінансової кризи та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» передбачено використання Стабілізаційного фонду для надання таких кредитів чи позик вітчизняним банкам та іншим суб’єктам господарювання; для кредитування або співфінансування довгострокових інфраструктурних, інвестиційних та інноваційних проектів загальнодержавного значення; здешевлення кредитування проектів малого та середнього бізнесу, зокрема таких, що впливають на підвищення рівня зайнятості населення; надання кредитів на завершення будівництва житла, яке здійснюється із залученням іпотечних кредитів і обов’язковою умовою якого є співфінансування з боку банків та забудовників; розвиток внутрішнього попиту на товари, що виробляються українськими товаровиробниками для експорту і щодо яких спостерігається погіршення світової кон’юнктури; надання фінансової допомоги банкам (у тому числі з метою збільшення статутних капіталів); поповнення статутних капіталів державних банків та Державної іпотечної установи.

Під час обговорення голова комітету Микола Азаров зазначив, що затверджений урядом тимчасовий порядок визначає механізм лише по першому із шести напрямів. За його словами, «інші положення документа, зокрема, щодо джерел формування Стабілізаційного фонду та мети його створення, мають відношення до всіх напрямів, однак не визначено частки чи критерію його розподілу».

Члени комітету звернули увагу й на те, що документом передбачено зарахування коштів у національній та іноземній валютах. Однак, наголосили народні депутати, пропозиції щодо зарахування надходжень від приватизації в іноземній валюті не були підтримані парламентом. У документі, вважають парламентарії, «однозначно не визначено, хто прийматиме рішення про розподіл коштів Стабілізаційного фонду». Також не регламентовано граничні терміни розгляду поданих документів для отримання коштів. Члени комітету пропонують встановити чіткий перелік документів для кожної категорії позичальників — «окремо — для банків, окремо — для інших суб’єктів господарювання та 10-денний термін їх розгляду».

За підсумками обговорення ухвалено рішення рекомендувати уряду доопрацювати тимчасовий порядок використання коштів Стабілізаційного фонду та повторно направити цей документ до комітету.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради.