«Газотранспортна система України залишиться у власності держави», — на цьому, коментуючи ухвалення в першому читанні законопроекту про реформування системи управління Єдиною газотранспортною системою України, під час брифінгу наголосив голова Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу Микола Мартиненко («Батьківщина»).

«Цей законопроект дає можливість у майбутньому передавати в концесію або в оренду оператору, який виконуватиме диспетчерські функції, управління газотранспортною системою. При цьому контрольний пакет цього оператора обов’язково повинен бути за державою, а іншу частину власності можуть отримати тільки європейські компанії та компанії з США», — сказав М. Мартиненко.

Голова комітету пояснив, що така норма пов’язана з великими ризиками, які виникли у зв’язку з планами будівництва «Південного потоку». «Прокачування газу через територію України становить близько 70 мільярдів кубометрів, а потенційна потужність «Південного потоку» — понад 60 мільярдів кубометрів. Тобто, якщо дозволити росіянам побудувати «Південний потік», то газотранспортна система України перетвориться просто на металобрухт», — наголосив він.

Якщо ж до української ГТС залучити великі європейські компанії, котрі одночасно є споживачами російського газу, то це дозволить залучити ресурси для її модернізації та відкриє шлях до закупівлі газу європейськими споживачами на україно-російському кордоні, а не на західному кордоні України, як це є зараз. Голова комітету зазначив, що під час підготовки документа до другого читання буде враховано низку зауважень народних депутатів.

Вл. інф.