Вечірнє засідання 11 листопада

Депутати-бютівці продовжували блокувати трибуну. Списи схрестили довкола процедури голосування за відкликання глави парламенту — Арсеній Яценюк наполягав на голосуванні бюлетенями і повідомив, що для цього все готово. Проте регіонали вимагали від головуючого поставити на голосування проект постанови про зміну процедури — картками з допомогою системи «Рада».

Лічильна комісія зібралася не в повному складі — лише 10 депутатів із 20. Не брав участь у її роботі й голова комісії Микола Шершун (Блок Литвина). Це спричинило чергову суперечку між депутатами. Як пояснив перший заступник голови профільного комітету Сергій Сас (БЮТ), за Регламентом для кворуму в лічильній комісії не потрібно збиратися більшості її членів — скільки прийшло депутатів, стільки й приймають рішення. Це зроблено для того, щоб не блокувати роботу комісії. Проте Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович переконував, що рішення лічильної комісії про затвердження бюлетеня для голосування нелегітимне, оскільки на її засіданні не було кворуму. А за законом про комітети і комісії Верховної Ради, за словами О. Лавриновича, засідання комітетів і комісій правомірно за наявності понад половини персонального складу комітетів і комісій. І саме Верховна Рада затверджує форму бюлетенів для голосування, які потім лічильна комісія має виготовляти.

Голосування таки відбулося. Перший вкинув бюлетень до скриньки... сам Арсеній Яценюк, продемонструвавши перед телекамерами, що він проголосував за свою відставку. «Нехай тепер збирають 226 голосів», — сказав він. Ініціатори розгляду питання про відкликання глави парламенту — фракції Партії регіонів, Блоку Литвина та КПУ — участі в голосуванні не брали. Бютівці та більшість фракції «НУ—НС», як стверджували депутати журналістам, голосували проти. Після завершення голосування заступник голови лічильної комісії Володимир В’язівський поінформував: комісія за підсумками голосування визнала його таким, що не відбулося (бюлетені для голосування одержали 109 народних депутатів із 450, взяли участь в голосуванні 108, два бюлетені визнано недійсними).

* * *

«Це політична, а не юридична дискусія, — заявив на брифінгу після завершення таємного голосування Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк. — Якщо є 226 голосів, то вони є, якщо їх немає, то починають переконувати про правочинність чи ні». Глава парламенту зауважив, що здивувала позиція тих фракцій, які ініціювали питання щодо його звільнення, а участі в голосуванні не брали. «Це ще раз підтверджує, що питання не в особистості Голови Верховної Ради, а в політичному переформатуванні», — вважає

А. Яценюк. Він припустив, що політична температура в парламенті зростатиме, а питання про відставку Голови Верховної Ради не буде знято з порядку денного, й закликав ті фракції, які ініціюють це питання, у винятково законний спосіб внести нову постанову, і щоб депутати, як це передбачає Конституція, голосували лише особисто.

«Якщо не буде відповідної підтримки народних депутатів — я прийму власне рішення, якщо буде підтримка моєї заяви — тоді буде або зміна керівництва парламенту, або ліквідація парламенту як такого», — сказав А. Яценюк. Він також звернув увагу, що нині в парламенті все відбувалося за «класичним» сценарієм: «Класика двірцевих переворотів: тільки-но хтось із керівників держави виїжджає за кордон — треба провести переворот». Голова Верховної Ради повідомив, що мав телефонну розмову із Президентом Віктором Ющенком, котрий перебував із робочим візитом у Польщі, й повідомив йому, що наполягатиме на процедурі таємного голосування. «Цей цирк повинен закінчитися. Нехай голосують, нехай покажуть, є в них голоси чи немає. Немає голосів — нехай не морочать голову. Є голоси — нехай беруть на себе відповідальність за країну», — резюмував А. Яценюк.