Український уряд міг би домогтися від Міжнародного валютного фонду вигідніших умов для надання кредиту Україні. В цьому переконаний голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності Микола Азаров.

«Гроші охоче і на вигідних умовах дають тому, хто в них не має потреби. Це — золоте правило. Потрібно було на самому початку кризи мобілізуватися, продемонструвати, що Україна самостійно справляється з проблемами, що наша держава — надійний позичальник. Зробили ж усе навпаки», — цитує народного депутата його прес-служба.

Водночас державний борг збільшаться з 14 мільярдів доларів до 36 мільярдів. Ці гроші, на переконання голови комітету, підуть не у реальний сектор економіки, на підтримку наших вітчизняних підприємств, а на повернення позик, зроблених раніш.

Крім того, за його словами, говорити про дефолт України немає жодних підстав. Однак М. Азаров переконаний, що глава уряду намітила «конфліктний і корупційний сценарій»: відбирання банків, ручне керування корпораціями, некомпетентна участь у банківській діяльності. «Все це буде прикриватися «вимогами МВФ»», — додав глава комітету.

На боротьбу зі СНІДом виділять у п’ять разів більше коштів

Сьогодні Україна перебуває на першому місці в Європі з приросту хворих на СНІД. Про це колегам нагадала голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтєєва під час засідання комітету.

Вона зокрема повідомила, що, за даними офіційної статистики, станом на 01.05.08 в країні зареєстровано майже 130 тисяч ВІЛ-інфікованих, померли від СНІДу —13,5 тисячі осіб. Протягом 2007 року серед громадян країни було зареєстровано майже 18 тисяч нових випадків ВІЛ-інфекції. Щомісяця через мережу спеціалізованих лікувально-профілактичних закладів виявляється майже 1,5 тисячі нових випадків інфікування.

Однак в Україні ще й досі відсутній національний інститут для надання високоспеціалізованої допомоги ВІЛ-інфікованим та хворим на СНІД. У підпорядкуванні Інституту епідеміології та інфекційних хвороб АМН є лише відділення для надання допомоги таким хворим. Існуючий Український центр профілактики та боротьби зі СНІДом МОЗ розташований на орендованій площі (242 кв. м — площа Інституту епідеміології та інфекційних хвороб АМН). Крім того, за словами Тетяни Бахтєєвої, створена при ньому референс-лабораторія до цього часу не в змозі виконувати в повному обсязі покладені на неї завдання, бо не має належних умов для функціонування.

У зв’язку з цим виникла нагальна потреба в розробці нової «Загальнодержавної цільової програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2009—2013 роки». Цей проект підготовлено відповідно до вимог закону України про державні цільові програми, з урахуванням рекомендацій міжнародних експертів та міжнародних зобов’язань уряду нашої країни. Крім того, профілактичні заходи розроблено з урахуванням груп найвищого ризику, в середовищі яких сконцентрована епідемія ВІЛ. До того ж фінансування програми, яку члени комітету підтримали одностайно, збільшено у п’ять разів.