За таке рішення проголосували 233 народні депутати. Фракція Партії регіонів віддала 175 голосів, БЮТ — 1, «НУ—НС» — 10, КПУ — 27, Блок Литвина — 20

Ранкове засідання 12 листопада

Ще на початку пленарного засідання під час виголошення депутатських заяв стало зрозуміло: у питанні відставки глави парламенту не поставлено остаточної крапки. БЮТ та частина «НУ—НС» виступали на захист Голови Верховної Ради і стверджували, що спроба його відставки не що інше, як спроба остаточно зруйнувати український парламент. А представники фракції Партії регіонів та КПУ наголошували: Арсеній Яценюк сам написав заяву про звільнення, а тому має піти.

— Ви є головним гальмом роботи Верховної Ради. Звільніть парламент — і ми будемо нормально працювати, — наголосив Олександр Стоян (фракція Партії регіонів).

На що Арсеній Яценюк зауважив: «Якщо немає підтримки у Голови Верховної Ради — треба завершити процедуру голосування, але так, як це передбачено Регламентом. Я знаю, що ви звезли людей, це нормально, та само історія буде і з призначенням Голови. Просто це треба робити нормально і по-людськи, без образ, без фальсифікацій. Тому я прошу по закону, по Регламенту і в межах моральних процедур». «Інколи більша частина перемагає кращу», — резюмував Арсеній Яценюк.

Після цього головуючий, на вимогу двох фракцій — «НУ—НС» та БЮТ — оголосив 30-хвилинну перерву. Після якої повідомив, що фракції Партії регіонів, Блоку Литвина та КПУ вимагають голосування за постанову про відсторонення Голови Верховної Ради від виконання своїх обов’язків на два дні. Після того, як табло системи «Рада» висвітило цифру «231», Арсеній Яценюк залишив своє робоче місце. Щоправда, результативне голосування спричинило суперечку в сесійній залі. Одні наголошували, що спочатку постанову треба було внести до порядку денного, інші стверджували, що ніхто не звільняє Голову Верховної Ради, отже, задовольняється його заява про звільнення.

Тим часом частина депутатів від фракції БЮТ заблокували парламентську трибуну. Решта — систему «Рада». Туди ж підтягнулися депутати від фракції Партії регіонів. Між народними обранцями виникла сутичка. Коли ж Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович спробував поставити на голосування постанову про зміну способу голосування при відкликанні та обранні глави парламенту, з’ясувалося, що систему «Рада» виведено з ладу. Тож Олександр Лавринович оголосив чергову перерву. І водночас попросив Генерального прокурора, присутнього в залі, задокументувати події, які щойно відбулися, і надати їм відповідну оцінку.

Проте представники Партії регіонів заблокували президію Верховної Ради, очевидно, щоб цього не встигли зробити їхні колеги з БЮТ. Протягом усього цього часу в сесійній залі точилася суперечка — чи правомірна зміна процедури голосування у разі відкликання та обрання глави парламенту. Врешті-решт, народні обранці підтримали постанову про звільнення Арсенія Яценюка із займаної посади відповідно до поданої ним заяви.

Лідер однойменного блоку Володимир Литвин у кулуарах повідомив, що за відставку А. Яценюка його фракція голосувала через фальшування антикризового закону. У свою чергу регіонал Олександр Єфремов сказав, що ніяких консультацій щодо нового Голови Верховної Ради поки що не велося. Однак якщо інші фракції підтримають їх висуванця, то вони радо запропонують кандидатуру Олександра Лавриновича.

Арсеній Яценюк під час брифінгу повідомив, що у сьогоднішніх подіях не бачить жодної трагедії, налаштований оптимістично і будуватиме власну політичну силу.

Затим Генеральний прокурор Олександр Медведько поінформував сесію про діяльність окремих народних депутатів, яких в. о. Голови СБУ звинуватив у протиправних діях. За словами Олександра Медведька, за всіма фактами, оприлюдненими Службою безпеки, проводиться перевірка, але причетність народних депутатів до протиправних дій на цей момент не доведена. Крім того, він зазначив, що у провадженні правоохоронних органів кримінальних справ щодо народних депутатів немає.

Насамкінець сесія перенесла проведення парламентських слухань на тему «Про стан дотримання конституційних гарантій трудових прав громадян» з 12 листопада на 10 грудня 2008 року.

На початку ранкового засідання парламентарії привітали з днем народження своїх колег Олену Лукаш, Бориса Пудова, Павла Унгуряна та Василя Шпака.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.