Рівненська атомна електростанція розташована на межі з Волинською областю. Тоді, коли рівненчани мають від АЕС зиск у вигляді надходжень до бюджету області, волиняни мають лише постійний страх від небезпечного сусідства.

Згідно зі ст. 12 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку», населення цих територій має право на соціально-економічну компенсацію ризику. Під його дію підпадає 44 населених пункти Маневицького району. Визначено і джерело покриття цих компенсацій: у тариф на електроенергію, що виробляється ядерними установками, закладено кошти на плату за ризики населення. Однак в силу правових колізій механізм надання цих компенсацій відсутній.

Саме тому депутати Маневицької районної ради звернулися до Кабінету Міністрів і Комітету Верховної Ради з питань бюджету з проханням компенсувати ризики в зонах спостереження Рівненської АЕС та фінансувати видатки на розвиток окремих населених пунктів. «Просимо вас розробити та затвердити механізм надання соціально-економічної компенсації ризику та, починаючи з 2009 року, передбачати відповідні кошти в державному бюджеті України», — йдеться у зверненні. Водночас депутати просять Кабмін дотримуватися норм закону «Про віднесення деяких населених пунктів Волинської та Рівненської областей до зони гарантованого добровільного відселення», якими уряд зобов’язаний при розробці проекту держбюджету, починаючи з 2005 року, щорічно передбачати видатки на соціально-економічний розвиток цих населених пунктів (на Волині — сіл Галузія і Прилісне). На жаль, протягом 2005—2008 років ця норма не виконується. Тим часом у селах Галузія і Прилісне люди живуть у надзвичайно складних екологічних умовах наодинці зі своїми бідами і проблемами.

Волинська область.