Парламентська хроніка
Ранкове засідання 4 липня
Ця пропозиція пролунала під час складного розгляду законопроектів про особливий період в енергетиці та про реформування газотранспортної системи.
Верховна Рада підтримала у першому читанні урядові проекти законів «Про особливий період у паливно-енергетичному комплексі» (№4117а) та «Про внесення змін до деяких законів України щодо реформування системи управління Єдиною газотранспортною системою України» (№ 4116а). 
За ці проекти проголосували 237 та 229 депутатів відповідно (фракції ПР, КПУ та група «За мир і стабільність» не голосували). Схвалення документів у першому читанні — це компроміс, якого вдалося досягти між урядом та парламентом, адже в народних депутатів є низка зауважень до обох проектів законів, які будуть враховані під час підготовки до другого читання.
Ці законопроекти були презентовані у парламенті у четвер, проте не були підтримані. «Ці законопроекти двічі розглядали на урядовому комітеті, на раді коаліції всі керівники фракцій і груп підтвердили необхідність прийняття цих законопроектів», — наголосив прем’єр. Він нагадав, що законопроект 4116а є ключовим документом, який дає можливість розпочати процес модернізації та спільної з нашими європейськими та американськими колегами експлуатації української газотранспортної системи.
Загалом прем’єр висловив подивування низькою підтримкою урядових законопроектів у парламенті. «Що ми разом за останні чотири місяці напрацювали? Було ухвалено лише один базовий законопроект, внесений Кабміном, про подолання фінансової кризи, який дав можливість отримати перший транш кредиту МВФ. Для інших траншів потрібно буде також ухвалювати закони. На жаль, два десятки інших законів, внесених урядом, не були підтримані парламентом. Зокрема, проект закону, який передбачав зміну якості судової системи і люстрацію суддів, та проект про зміну ставок оподаткування», — зауважив він. І розкритикував депутатів за ухвалення популістських рішень: «За останні чотири місяці ухвалено вісім законів, на реалізацію яких до 2016 року потрібно 11,5 мільярда гривень. Також на підписі у Президента знаходиться ще шість законів, на фінансування яких до 2016 року потрібно 34 мільярди гривень. Це шоу необмеженого популізму. Цих грошей немає. Саме тому вважаю, що у таких умовах працювати парламенту та уряду надто складно. А найскладніше — Україні та українцям», — констатував він.
Відтак прем’єр заговорив про можливість переформатування уряду та Верховної Ради. «Якщо не буде спільної роботи для виходу із цієї ситуації, то буде переформатування уряду та парламенту і коаліції», — сказав А. Яценюк.
На критику прем’єра відреагував Олег Тягнибок (ВО «Свобода»): «Я не кажу, що тут сидять святі, але, може, це уряд не зовсім грамотно і правильно довів інформацію до парламенту, що потрібно проголосувати». Депутат зауважив, що його фракція готова підтримати законопроекти, проте вважає, що особливий стан в енергетиці має вводити парламент за поданням Кабміну. Крім того, Тягнибок наголосив, що склад акціонерів оператора ГТС має також затверджуватися Верховною Радою, «щоб не сталося, що нею управлятиме «Газпром». Тим паче, що 144 європейські компанії мають акціонерами російський «Газпром»».
Прем’єр у відповідь запропонував коаліції розпочати консультації щодо переформатування та посилення складу Кабміну.
Водночас В’ячеслав Кириленко («Батьківщина») зауважив, що головна «помилка» уряду полягає у його послідовній проукраїнській політиці, тож «всі ті, хто представляє п’яту колону, докладають зусиль, аби законопроект не пройшов».
Верховна Рада також затвердила парламентську четвірку Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. За парламентською квотою до Нацради увійшли: Катерина Котенко (310 «за») Олександр Ільяшенко (233 «за»), Ольга Герасим’юк (305 «за»), а також Олег Черниш (232 «за»).
Водночас у другому читанні та в цілому депутати ухвалили законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо упередження (мінімізації) негативного впливу на стабільність банківської системи. Документом передбачено створення ефективних механізмів забезпечення стабільності банківської системи під час кризових явищ та запобігання погіршенню ситуації на грошово-кредитному ринку і розширити механізми виведення неплатоспроможних банків з ринку. Проект змінює процедури, що здійснюються при ліквідації банків з метою прискорення реалізації ліквідаційної маси, та удосконалює механізми отримання фінансової допомоги Фондом гарантування вкладів фізичних осіб для забезпечення своєчасного отримання ним довгострокових ресурсів для відшкодування коштів вкладникам неплатоспроможних банків.
Так само у другому читанні та в цілому було ухвалено проект закону про внесення змін до Закону «Про банки і банківську діяльність» (щодо визначення особливостей корпоративного управління в банках). Проект закону, який змінює порядок надання військовослужбовцям відпусток та розширює коло підстав звільнення в особливий період під час проведення мобілізації — зміни до деяких законодавчих актів України щодо додаткових гарантій соціального захисту військовослужбовців в особливий період — депутати також ухвалили в цілому.
Народні депутати також підтримали законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо пасивних доходів». Він, зокрема, встановлює лінійну ставку оподаткування пасивних доходів фізичних осіб у вигляді 15 відсотків. Верховна Рада в цілому (269 «за») ухвалила проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань проведення медико-соціальної експертизи. За цими змінами, відповідна група інвалідності встановлюватиметься без зазначення строку повторного огляду особам, які мають анатомічні дефекти та інші необоротні порушення функцій органів і систем організму.
Зранку головуючий повідомив про вихід зі складу фракції Партії регіонів народних депутатів Сергія Гриневецького, Сергія Ківалова та Антона Кіссе. А також про входження до групи «За мир та стабільність» Олександра Пономарьова та Романа Шугало, який вийшов зі складу фракції КПУ.
Крім того, у парламенті створено нове міжфракційне об’єднання «За розвиток поліських територій», головою якого обрано Степана Івахіва. Наступні пленарні засідання відбудуться з 22 по 25 липня та з 12 по 15 серпня.
Із днем народження цього дня вітали Олександру Кужель. 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА. 
Цитата
Голова Верховної Ради Олександр Турчинов: 
«Враховуючи ту війну, яку веде проти нас Російська Федерація, враховуючи перспективу блокування постачання газу в Україну, уряд відпрацьовує схеми роботи в екстремальних умовах. Без підтримки цих пропозицій уряду ми залишимо країну без опалення. Ми не зможемо підготувати Україну до входження в зимовий період. Це ризик для мільйонів наших громадян. Саме тому підтримка або не підтримка пропозицій уряду — це питання виживання країни».
ДОСЛІВНО
Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк:
«Наша газотранспортна система потребує невідкладних інвестицій для того, щоб максимально завантажити українську ГТС та отримувати доходи. Законопроект чітко зазначає, що сама труба залишається винятково у власності держави, як і газосховища. Прийняття цього закону відкриває шлях до побудови нової енергетичної системи, де Україна стає гравцем. За інших обставин, за декілька років Росія обійде Україну іншими газогонами, і по українській трубі можна буде лише повітря качати».
Олександра Кужель, Лілія Гриневич.
Григорій Смітюх, Андрій Деркач, Віктор Тимошенко, Сергій Пашинський.