Однак сьогодні продавці квартир готові скидати до 30% початкової вартості

Ринок нерухомості України сьогодні досить стабільний, адже він у всьому світі знецінюється в останню чергу. Про це заявив під час прес-конференції президент Асоціації фахівців з нерухомості Андрій Шульга. За словами фахівця, не буде й очікуваного багатьма серйозного падіння ринку, а зниження вартості вітчизняних квадратних метрів можна досягти лише за рахунок скасування так званих «накруток влади».

За словами Голови наглядової ради асоціації «Всеукраїнський союз виробників будівельних матеріалів і виробів» Івана Салія, такі необгрунтовані накрутки складають 49% вартості нерухомості. А на рівні собівартості будматеріалів кінцеву ціну можна знизити лише на 10—15%.

Крім того, не на користь падінню цін грає й суттєва перевага попиту над пропозицією. Адже 2007 року було зведено 0,22 кв. м. житла на одного українця (0,2 кв. м на киянина, і лише 0,08 — на мешканця Донбасу), що уп’ятеро менше за європейську норму. Тож якщо не зараз, то на виході з кризи нерухомість все одно стрімко подорожчає, запевняють ріелтери та будівельники.

Попри оптимізм спеціалістів, українці уже сьогодні готові скидати до 30 відсотків від початкової ціни квартири, якщо є реальний покупець. А у Запоріжжі — подекуди навіть до 40%, передає Newsru.ua. Особливо поступливі ті, кому терміново необхідно продати нерухомість, а решта вперто тримаються, перечікуючи важкі часи.

— Ми хотіли продати двокімнатну квартиру на Оболоні, докласти трохи грошей і купити трикімнатну, але покупці нині так торгуються, що, напевне, на якийсь час доведеться відкласти «розширення», — розказала киянка Наталя Личко.

Згадали фахівці і про привид недобудов, що навис над багатьма містами України. Як повідомляв «Голос України», уже на початку жовтня було зупинено половину будівництв житла економ-класу. За словами гендиректора об’єднання «Будівельний страховий пул» Ірини Окаянюк, у майбутньому панацеєю від цього може стати страхування усіх етапів процесу будівництва. Така практика в нашій країні майже відсутня, і це відлякує багатьох вітчизняних, а особливо — іноземних інвесторів. Та це стосовно майбутніх проектів, а у проблему із нинішніми недобудовами має втручатися влада, вважають спеціалісти галузі. Інакше масштаби махінацій «Еліта-Центру» здадуться просто мізерними.

Київ.