Із такою тезою вчора виступив Президент Віктор Ющенко під час загальнонаціональної наради з питань мінімізації впливу економічної кризи на соціально-економічну ситуацію в країні.

Зала Українського дому, де проходила нарада, заповнена була вщерть. Народних депутатів, міністрів, голів обласних державних адміністрацій, лідерів місцевого самоврядування, керівників промислових підприємств, науковців, експертів з фінансово-економічних питань запросили до обговорення президентського проекту закону «Про додаткові заходи щодо подолання фінансової кризи».

Світова криза стала лише поштовхом до того, що нині відбувається в нашій країні, — запевнив Віктор Ющенко. На його думку, спричинило зовнішню кризу передусім необережне поводження з віртуальними грошима та бажання людей жити не по статках.

— Головна причина кризи в Україні — не світова криза, вона стала лише детонатором, а системні внутрішні помилки, — сказав глава держави.

Серед найбільших небезпек, які стоять перед нами, Президент вбачає занепад національної економіки. Український виробник занепадає, натомість громадян закидають імпортом. Як приклад Президент навів таку ситуацію: нині четверта частина м’яса, яке споживають українці, завозиться до нас без сплати ПДВ і мита в замороженому вигляді по 6 грн. за кілограм, тоді як вітчизняні виробники м’яса продають по собівартості — 8 гривень. Саме бездарна торговельна політика «охолодила вітчизняну економіку», вважає Президент. Ще однією причиною нашої кризи він назвав ухвалення популістських законів.

«Кожен уряд щедро роздавав соціальні обіцянки, які неможливо реалізувати», — сказав він. Спаду економіки, на його думку, також сприяло запровадження «монетарного голоду».

У своєму виступі Віктор Ющенко відзначив, що ухвалення антикризового закону можна назвати кроком до покращення ситуації. Хоча в ньому відображена лише одна шоста того, що хотів бачити Президент. Він зауважив: «Ситуація стабілізувалася, курс приборкано, але кризу не подолано». Віктор Ющенко поінформував, що бачить п’ять основних принципів виходу з кризи. Передусім це преференції для національного виробника. Серед першочергових заходів він також назвав підтримку експорту і вгамування імпорту, скорочення непродуманих витрат (у тому числі й у бюджеті), а також підтримання соціальних стандартів на встановленому рівні, з огляду на інфляцію.

Окремо глава держави звернувся до парламентаріїв. Одним із чинників виходу з кризи може стати їхня програмна, системна робота. «Давайте не думати про вибори, подумаймо краще про виборців», — сказав Віктор Ющенко. Він також попросив роботодавців максимально утримуватися від звільнень. Глава держави закликав Генеральну прокуратуру та обласні прокуратури стежити за тим, щоб дотримувалися робочі контракти.

Президент України Віктор Ющенко і перший заступник глави секретаріату Президента Олександр Шлапак.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.