В Києві відбувся ІV з’їзд Національної спілки краєзнавців.

На з’їзд зібралося близько 300 делегатів та гостей, серед яких сім академіків НАНУ, три Герої України, 42 доктори та 117 кандидатів наук, сім ректорів провідних вузів, народні депутати, краєзнавці-аматори, музейники, бібліотекарі, архівісти, колекціонери, пам’яткоохоронці.

Напередодні, 16 жовтня, згідно з урядовою постановою, Всеукраїнська спілка краєзнавців стала Національною.

З’їзд знову переобрав головою Національної спілки її засновника і беззмінного керівника протягом останніх 18 років, патріарха українського краєзнавчого руху, академіка НАН України, Героя України Петра Тимофійовича Тронька.

Історія краєзнавства в Україні огорнута і славою добрих справ, і трагічними втратами. Скажімо, був зоряний час шанувальників історії рідного краю. На 1 січня 1929 року в Україні діяло 51 краєзнавче товариство і 658 гуртків у 32 округах, краєзнавчий рух об’єднував 30 тисяч активістів. А в 1930-х роках увесь цвіт краєзнавства було звинувачено в націоналізмі й знищено в сталінських таборах. В 1960-х роках почався новий ренесанс. А вже у 70-х майже 100-тисячний авторський колектив краєзнавців зумів підготувати і понині унікальну і єдину у світі енциклопедію — 26-томне загальнодержавне видання «Історія міст і сіл УРСР».

Зараз з ініціативи спілки створюється документальна історія років сталінізму — загальноукраїнське науково-документальне видання серії книг «Реабілітовані історією». Вийшло у світ 25 томів у 52 фундаментальних книгах, а їх загальна кількість сягне сотні. У книгах є ретельне дослідження механізмів радянських репресій, документи і фото, найповніший мартиролог безневинно погублених наших співвітчизників. Спілкою разом із Інститутом історії готується також найповніша в Україні електронна база документальних даних стосовно сталінських репресій, що стане доступною в Інтернеті.

Краєзнавці розробляють туристично-екскурсійні маршрути, беруть участь у створенні й поповненні експозицій існуючих музейних закладів, розвивають шкільне краєзнавство, готують краєзнавчі підручники, допомагають вітчизняному туризму в усіх його формах. Лише за останні роки діяльності спілки її членами видано понад 600 науково-дослідницьких, публіцистичних та краєзнавчих книг, проведено 13 загальноукраїнських та понад 500 регіональних краєзнавчих конференцій. Власні друковані видання мають 17 місцевих осередків спілки.

Вл. інф.