Минулого тижня БЮТ завдав главі держави потужного удару у вигляді постанови про призначення президентських виборів на 25 жовтня. У відповідь Віктор Ющенко запропонував провести дострокові президентські й парламентські вибори одночасно.

І ця пропозиція застала зненацька прем’єра та її команду. Як Юлія Тимошенко, так і народні депутати з фракції БЮТ почали в один голос говорити, що, мовляв, парламентські вибори не потрібні.

З другого боку, схоже, у прем’єрській фракції намітилися лінії розколу. На брифінгу в понеділок заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко заявив, що у разі відсутності голосів для затвердження антикризової програми Кабінету Міністрів, треба провести дострокові парламентські вибори. У відповідь заступник керівника фракції БЮТ Андрій Кожем’якін уточнив: фракція, мовляв, питання про дочасні вибори Верховної Ради не обговорювала, а Микола Томенко висловив власну думку. Водночас колеги звернули увагу, що останнім часом від прем’єра відходить і народний депутат Андрій Портнов, який забезпечував підтримку БЮТ у судах.

Не краща ситуація і в Партії регіонів. Впливовий народний депутат Ринат Ахметов раптово «подобрішав» до уряду і заявив, що нинішній Кабмін має вивести країну з кризи. Таке «потепління» між Ринатом Ахметовим і прем’єром оглядачі пояснюють тим, що уряд залишив «Дніпроенерго» Донецькій паливно-енергетичній компанії, яка входить до імперії СКМ. Отож, схоже, саме тому регіонали зняли блокаду парламентської трибуни і дали можливість провести у понеділок засідання Верховної Ради. А також перенесли акції протесту на наступний тиждень. Щоправда, малоймовірно, що вони взагалі відбудуться.

Нарешті прояснилася ситуація і в партії Народний Союз «Наша Україна». Її діяльність буде відтепер організовувати Роман Безсмертний. Він уже пообіцяв погасити усі борги у зарплаті. Водночас планується провести звірку членів партії, обласні конференції, а потім і з’їзд. Аналітики не виключають, що у такий спосіб нашоукраїнці хочуть почистити лави перед президентськими виборами.

Бродіння триває і у лівих. Після певних скандалів комуністи поки що почуваються впевнено. Натомість в інших партіях, які ототожнюють себе з соціалістичними ідеями, тривають спроби створити єдиний блок. Однак поки що ніхто з них не хоче поступатися принципами. Власне, залишається чекати, що буде далі.