Ранкове засідання 11 листопада

Спочатку була традиційна розминка представників фракцій, потім — суперечки за порядок денний, що після полудня вилилось у включення до порядку денного питання про відставку Голови Верховної Ради.

Основна суперечка розпалилася довкола закону, за який парламент проголосував ще 31 жовтня, — про першочергові заходи щодо запобігання негативним наслідкам фінансової кризи та про внесення змін до деяких законодавчих актів, так званий антикризовий закон. Депутати з Блоку Литвина стверджували, що в час між голосуванням за цей закон та його підписанням Президентом України текст закону було змінено всупереч голосуванню народних депутатів — і на 2009 рік фактично заморожено зростання заробітних плат. Литвинівці внесли свій законопроект, яким пропонувалося вилучити з прикінцевих положень антикризового закону, проголосованого 31 жовтня, пункт, яким встановлено, що розміри прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати змінюються лише відповідно до індексу інфляції, як такий, що не був підтриманий народними депутатами під час голосування. Якщо ж цей закон не буде проголосовано, то фракція, як вона заявила, залишає за собою право не голосувати за законопроекти, внесені урядом і Президентом.

Глава парламенту Арсеній Яценюк не стомлювався повторювати: жодних махінацій щодо антикризового закону не робилося. А підписано й опубліковано той варіант, за який проголосували депутати. «Норму про мораторій і обмеження зарплат не включено, а йдеться про обов’язок уряду проіндексувати зарплату як мінімум на індекс інфляції», — сказав він.

Вимогу Блоку Литвина підтримали й регіонали. Голова Регламентного комітету Олександр Єфремов також нагадав, що Голова Верховної Ради вже давно написав заяву про свою відставку, але її досі не задоволено. Регіонали вимагали включити це питання до порядку денного. Арсеній Яценюк стверджував, що не тримається за своє крісло: «Я сказав, що встану з крісла в будь-який момент. Але коли мова йде про політичні інсинуації, щоб обезглавити парламент, а потім піти на дострокові вибори, — то ця модель зрозуміла. Маєте нового керівника парламенту — ставте у будь-який момент, але не хороніть законодавчий орган».

З першої спроби не вдалося включити до порядку денного ані законопроект від Блоку Литвина щодо зростання зарплат, ані питання про задоволення заяви глави парламенту про його відставку — відповідно проголосувало 219 та 220 депутатів. Але після численних перерв депутати стали наполягати на повторному голосуванні за включення цих питань до порядку денного.

До суперечки нинішнього глави парламенту Арсенія Яценюка з екс-главою Володимиром Литвином долучився ще один колишній голова — Іван Плющ. «Ви ж робили заяву, що хочете піти. Чи вже не хочете?» — звернувся Іван Степанович до Голови. Арсеній Петрович сказав: «Я відповім зустрічним запитанням: так ви хочете прийти чи не хочете?» Зрештою, дискусія завершилася результативним голосуванням: за включення до порядку денного питання про звільнення Голови Верховної Ради проголосувало 229 депутатів. Свої голоси віддали депутати з фракції Партії регіонів, Блоку Литвина, комуністів та вісім парламентаріїв з «НУ—НС».

Згідно з Регламентом голосування за відставку Голови Верховної Ради мало відбуватись у таємному режимі бюлетенями. Однак Партія регіонів зареєструвала проект постанови про зміну способу голосування, пропонуючи вирішити це питання просто в сесійній залі за допомогою електронної системи, але текст цієї постанови не було роздано народним депутатам.

О 13.30 депутати із фракції БЮТ заблокували парламентську трибуну, протестуючи проти зміни способу голосування. Арсеній Яценюк звернувся до депутатів: «Можете заспокоїтися. Голосування відбудеться сьогодні». Іван Кириленко (БЮТ) запевнив: «Шабашу не буде». Він наполягав робити все так, як передбачено Регламентом, тобто шикуватися в чергу за бюлетенями і проголосувати. В’ячеслав Кириленко висловив подив з приводу того, що в парламенті знову зросла напруга: ще зранку говорили, що уряд готує антикризові законопроекти, а опозиція — свої, однак знову є бажання дестабілізувати ситуацію. Лідер фракції «НУ—НС» заявив, що його політична сила не підтримає відставки Голови Верховної Ради. Олександр Єфремов (Партія регіонів) нагадав, що заступники Голови Верховної Ради також обиралися з відхиленням від установленої Регламентом процедури — не бюлетенями, а в сесійній залі. Депутат наполягав на тому, щоб розставити всі крапки в суперечці голосуванням.

Арсеній Яценюк не відмовлявся поставити на голосування питання про свою відставку. І щоб розблокувати роботу парламенту, пропонував розпочати процедуру голосування. «Давайте проголосуємо і закриємо тему», — звернувся він до колег. Однак депутати так і не змогли порозумітися, і на вимогу фракції Партії регіонів та КПУ було оголошено перерву до 16 години.

На ранковому засіданні також було включено до порядку денного питання про заслуховування інформації Генерального прокурора України (412 «за») про діяльність окремих народних депутатів України, щодо яких порушено кримінальні справи, а також про звільнення голови Фонду державного майна Валентини Семенюк (230 «за»).

* * *

Після закриття ранкового засідання глава парламенту Арсеній Яценюк на брифінгу не виключив, що питання про його відставку може бути пов’язане з відставкою уряду. «Це пов’язані речі, і наступним етапом може бути відставка уряду та призначення в не зовсім конституційний спосіб технічного уряду», — сказав він. За його словами, всі політичні сили розуміють, що парламент без голови недієздатний. І саме на це, на думку А. Яценюка, спрямоване голосування за його відставку. «Якщо не буде нового Голови, то це означає, що парламент буде недієздатний і країна піде на дострокові вибори іншим шляхом. Тобто, це другий шлях до дострокових парламентських виборів», — вважає Голова Верховної Ради. А. Яценюк запевнив: якщо парламент надасть йому вотум довіри, доведеться відкликати заяву про свою відставку. Але насправді, зауважив А. Яценюк, йдеться не про розгляд його особистої заяви про відставку, адже до парламенту вже внесено постанову загалом про відставку Голови Верховної Ради. «Мова йде про переформатування парламентських сил і фактично ще один етап перевороту через стіни парламенту», — заявив А. Яценюк. Усі звинувачення на свою адресу в начебто фальсифікації антикризового закону глава парламенту назвав «артпідготовкою до питання про відставку». Він також нагадав, що закони і Регламент Верховної Ради вимагають таємного голосування бюлетенями з питання відставки Голови Верховної Ради. А пропозиція про зміну способу голосування, на його думку, означає наявність домовленостей про відставку глави парламенту.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.