Працівникам ракетно-космічної галузі України

Щиро вітаю вчених, конструкторів, інженерно-технічних працівників з професійним святом — Днем працівників ракетно-космічної галузі України.

Україна, яка з часів союзної держави тісно інтегрована до вузького кола країн, що володіють повним циклом створення та використання космічної техніки, за роки незалежності багато зробила для збереження та примноження кадрового і науково-виробничого потенціалу цієї надзвичайно важливої для держави й суспільства галузі. Це вдалося здійснити завдяки високому професіоналізму, цілеспрямованості, наполегливості, самовідданості, невтомному творчому пошуку та ентузіазму науковців, трудових колективів, промислових підприємств, організацій і установ.

Космічна галузь, в якій зосереджені потужні інтелектуальні, кадрові, виробничі ресурси, відіграє надзвичайно важливу роль в економічному піднесенні держави. Вона виступає своєрідним полігоном, де розробляються і впроваджуються у виробництво найновіші технології, розробки й винаходи, випробовуються найсучасніші механізми та промислове устаткування.

Динамічний розвиток ракетно-космічного комплексу допомагає формувати Україні позитивний імідж розвиненої, високотехнологічної, могутньої своїм науковим і технічним потенціалом держави. Лише за останні роки космічною галуззю спільно з фірмами США, Росії, європейських країн створено унікальні космічні ракетні комплекси: «Морський старт», «Дніпро», «Наземний старт». Значним політичним і економічним проривом, дієвим прикладом плідної співпраці з закордонними партнерами стали запуски ракет «Зеніт» і «Дніпро». Загалом, за роки незалежності України, здійснено 112 пусків ракет-носіїв вітчизняного виробництва та виведено на орбіту Землі 216 космічних апаратів.

Активні і впевнені дії підприємств космічної галузі на внутрішньому та міжнародному ринках новітніх технологій є переконливим доказом того, що економіка України неодмінно подолає нинішні ситуативні негаразди та сягне світових виробничих висот.

Зичу вам на цьому поприщі злетів, досягнень і успіхів, які б стали гідним продовженням кращих традицій українських ракетобудівників та примножили добру славу нашої держави, українського народу.

Щастя, добра, благополуччя, міцного здоров’я вам і вашим родинам.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин.