Сільськогосподарський рік на Одещині фінішував. Зібрано пізні зернові та виноград, завершується збирання овочів і фруктів — час підбивати підсумки. На засіданні постійної комісії Одеської обласної ради з питань аграрної політики говорили про те, що щедрий урожай в області — а мова йде про 3,5 мільйона тонн зерна — сьогодні став не так підставою для переможних рапортів, як причиною головного болю сільгоспвиробників.

— Елеватори і перевалочні термінали області сьогодні просто не в змозі забезпечити тривале зберігання врожаю нинішнього року, — стверджує депутат облради Олександр Каштанов. — Крім того, багато хто з них відмовляється від обробки зерна, закупленого в Державний аграрний фонд.

Проблема розширення елеваторного парку і перевалочних терміналів у регіоні не нова — про неї говорять добрий десяток років. Але реального зрушення немає. От і вийшло, що багатий врожай обернувся бідою: немає можливості забезпечити його схоронність до моменту продажу.

На жаль і обіцяних 1200 гривень за тонну зерна від Аграрного фонду в господарствах так і не дочекалися. Довіра до нього тепер зовсім підірвана. Директор ПП «Чорногорське» Віктор Гришаков розповідає, що минулоріч його господарство здало зерно в Аграрний фонд, розраховуючи на тверду ціну, але грошей так і не дочекалися. Фонд оголосив про відсутність коштів на оплату зданого зерна, і знадобилися колосальні зусилля, щоб повернути пшеницю з державних засіків.

Сезон переробки цукрового буряку солодким теж не назвеш. Жодна із дев’яти цукроварень Одещини сьогодні не працює. Солодкий корінь возять на переробку в сусідні Кіровоградську, Черкаську, Вінницьку області. Фахівці завіряють, що її вирощування в регіоні збиткове. Комплекс робіт на гектар під буряком тягне на 10 тисяч гривень.

Начальник головного управління

агропромислового розвитку Одеської обласної державної адміністрації Анатолій Новаковський уважає, що прибутковим гектар під цією культурою може бути за врожайності 450—500 центнерів. Водночас в області часто збирають по 160—220 центнерів.

Щоправда, збитковим для господарств гектар може бути і з інших причин. Незважаючи на встановлену на буряк мінімальну закупівельну ціну, ринок дедалі більше працює за давальницькою схемою. А аграрії скаржаться, що цукровари беруть коренеплоди за безцінь, посилаючись на їх забрудненність і низьку цукристість.

Одеська область.