Під час чергової сесії Запорізької обласної ради на вимогу громадськості депутати звернулися до Президента з проханням запобігти передчасній реорганізації пенсійної системи.

Згідно з чинним законодавством Пенсійний фонд із січня 2009 року має перетворитися на неприбуткову самоврядну організацію. На думку депутатів, в умовах світової фінансово-економічної кризи така реорганізація може призвести до суттєвих негативних наслідків у сфері соціального захисту та пенсійного забезпечення громадян. Адже нині фонд є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується й координується урядом. За роки існування він довів свою ефективність у мобілізації та якісному управлінні пенсійними коштами, в їх цільовому та прозорому використанні. А після того, як у червні 2002 року органам фонду було передано функцію призначення, перерахунку та виплати пенсій, організація пенсійної справи набула функціонально завершеної форми.

Депутати Запорізької обласної ради переконані, що реорганізація пенсійної системи в такий складний період може призвести до реального зменшення впливу держави та відповідальності виконавчої влади за стан бюджету фонду, до погіршення ситуації зі стягненням заборгованості, ускладнення міжбюджетних відносин та матеріального становища пенсіонерів. Бо вже зараз фінансові можливості Пенсійного фонду не відповідають темпам зростання пенсій, передбачених чинним законодавством. Крім того, не можна скидати з рахунку й трудові права працівників самого Пенсійного фонду. Адже тільки в Запорізькій області в його органах працюють півтори тисячі державних службовців, котрі взаємодіють із 118 тисячами платників внесків і обслуговують 550 тисяч пенсіонерів. Для більшості цих працівників статус державного службовця є вагомою трудовою мотивацією.

Щоб запобігти розбалансуванню пенсійної системи та виникненню соціальної напруги, депутати просять Президента втрутитися в ситуацію і виступити з законодавчою ініціативою щодо внесення змін до закону про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.