Відкриття власного бізнесу у Швейцарії — цілком реальна перспектива для середнього підприємництва, стверджують в Українському союзі промисловців і підприємців. Можливості виходу українського бізнесу на ринок цієї країни презентували нещодавно під час швейцарсько-українського економічного форуму, що проходив у Києві.

Альпійську країну на форумі представляла делегація високого рівня: член ради уряду, міністр у справах економіки та охорони здоров’я кантону Женева П’єр-Франсуа Унгер, президент Асоціації швейцарських банкірів П’єр Мірабо, президент романського відділення Торговельної палати Швейцарія—Росія—Україна—Білорусь Гі Метан, керівники швейцарських підприємств.

За словами Гі Метана, Україна і Швейцарія — держави з дуже різною економікою, а тому можуть плідно співпрацювати, доповнюючи одна одну. «Україна — велика країна з потужними, багатими традиціями промислового виробництва, величезними можливостями у сільськогосподарському комплексі, — каже він. —Швейцарія має обмежені промислові і сільськогосподарські можливості, зате може постачати технології, консалтингові послуги, фінансове забезпечення».

Українсько-швейцарські відносини розвиваються активно, а товарообіг за січень—вересень 2008 року зріс утричі порівняно з аналогічним періодом минулого року, кажуть експерти.

До кінця поточного року обсяг товарообігу може досягти показника близько 2 млрд. доларів, — зазначає президент УСПП Анатолій Кінах. — Найбільший обсяг швейцарських інвестицій надійшов у промисловість України. Цього року капітал інвесторів Швейцарії у вітчизняних підприємствах становив понад 583,4 млн. доларів».

Ці інвестиції надзвичайно цікаві для нашої країни, зазначалося на форумі. На відміну від інших великих інвесторів, швейцарський бізнес вкладає кошти не в традиційні сфери переробки та добувну галузь. Головні сфери — інформаційні технології і фінанси, суднобудування, харчова промисловість і сільське господарство. За словами першого віце-президента УСПП Сергія Прохорова, сьогодні швейцарські підприємства здебільшого пропонують співпрацю у галузі медицини, фармакології, машинобудування, будівельній галузі, розробці сортового продукту тощо.

Як стверджують в УСПП, співпраця зі Швейцарією — це можливість для українського бізнесу ознайомитися з останніми розробками та найновішими технологіями, адже ця країна досягла високої якості своїх товарів саме завдяки розвитку інноваційної складової.

«Серед пропозицій швейцарського бізнесу — унікальні енергозберігаючі технології, що дають змогу скоротити на 40% споживання енергії у житловому господарстві, — розповідає Сергій Прохоров. — Ми готуємо перелік таких першочергових інноваційних проектів, які будемо реалізовувати спільно зі швейцарською стороною».

Останнім часом Швейцарія багато уваги приділяє створенню сприятливих умов для діяльності іноземного бізнесу на її території. Зокрема, в регіоні Женевського озера за останні три роки було створено 8 тисяч підприємств і понад 20 тисяч робочих місць за рахунок іноземних інвестицій. Своїм завданням уряд Швейцарії бачить поширення цього позитивного досвіду і навіть змінює для цього законодавство. «Якщо раніше тільки швейцарець мав право обійняти посаду директора підприємства, то сьогодні це може бути людина з будь-яким громадянством, — повідомив перший віце-президент УСПП. — Для іноземних підприємств також введено спрощення звітності, зокрема вони звільняються від обов’язкового аудиту».

Якщо для вітчизняного бізнесу така політика Швейцарії на користь, то українській владі слід серйозно замислитися, вважають в УСПП. Адже у такий спосіб Швейцарія створює сприятливі умови для припливу в країну високоінтелектуального трудового потенціалу, в тому числі й українського.

Сьогодні між країнами йде боротьба за трудові кадри, особливо за інтелектуальний ресурс, і поки що Україна програє цю боротьбу, будучи постачальником трудового потенціалу, — каже Сергій Прохоров.

За словами першого віце-президента УСПП, Україні слід подбати про програми, спрямовані на підтримку малого і середнього бізнесу, створення сприятливого інвестиційного клімату. «У Європі вже давно стала нормою підтримка бізнесменів-початківців, — розповідає він. — Наприклад, у Литві уряд надає 5 млн. євро кредиту, який не підлягає поверненню у разі успішного бізнесу. Нам необхідно створювати умови для розвитку бізнесу, якщо ми хочемо бути серед лідерів».