Нині питання коаліції чи її відновлення не вирішено, немає легітимного вирішення і питання дострокових парламентських виборів. Про це заявив на вчорашній погоджувальній нараді керівників фракцій і комітетів Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк. «Я не бачу іншого виходу, як підписання між парламентом, урядом і Президентом угоди про тимчасову взаємодію», — повідомив він.

«З огляду на це, у нас є єдиний вихід — об’єднатися разом, прийняти спільну відповідальність і до того моменту, доки ми не вирішимо політичну кризу в цілому, діяти у порядку тимчасової взаємодії задля подолання як економічної, так і політичної кризи», — запропонував глава парламенту. Він висловив надію, що уряд «буде здатний» подати на розгляд народних депутатів «антикризовий пакет-2».

Заступник голови фракції Партії регіонів Олександр Єфремов зазначив, що нині треба розібратися: перебувають представники політичних сил, які формували Кабінет Міністрів, в опозиції чи коаліції. Він заявив також, що його політична сила потребує не «об’єднання всіх зусиль», а створення більшості — як це передбачає українське законодавство.

Крім того, регіонали пропонують переголосувати п’яту статтю (про мінімальну зарплату) прийнятого антикризового закону і стурбовані зниженням надходжень у місцеві бюджети.

Лідер фракції комуністів Петро Симоненко зазначив, що цей тиждень буде визначальним, і наголосив на необхідності термінових заходів для підтримки вітчизняного виробництва. На підприємствах, за його словами, розпочався процес масового звільнення людей. «Безробіття — це процес знищення державного бюджету... А треба створити умови, щоб працювала економіка», — переконаний він.

Фракція Блоку Литвина пропонує першочергово сьогодні розглянути законопроект 3342 про внесення змін до закону «Про першочергові заходи щодо запобігання негативним наслідкам фінансової кризи та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» щодо приведення його у відповідність до голосування народних депутатів України 31 жовтня 2008 року. Він також скептично оцінив ініціативу Арсенія Яценюка про підписання угоди про тимчасову взаємодію між гілками влади. Перед підписанням такого документа, переконаний В. Литвин, треба провести серйозну розмову між представниками всіх гілок влади про те, що відбувається в країні, щоб розібратись, як жити далі.

Лідер БЮТ Іван Кириленко запропонував розглянути на пленарному тижні питання про звільнення Валентини Семенюк-Самсоненко з посади голови Фонду державного майна. Водночас він підтримав ініціативу глави парламенту про підписання угоди про тимчасову взаємодію. Бютівці виступають і за те, щоб парламент ухвалив максимальну кількість антикризових урядових ініціатив, на часі, за словами І. Кириленка, й ухвалення земельної реформи.

«НУ—НС», як повідомив її лідер В’ячеслав Кириленко, запропонує парламенту законопроект про заходи із соціального захисту населення від наслідків світової фінансової кризи. Щодо підтримки угоди, то фракція визначиться тільки після ознайомлення з текстом.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.