«Прем’єр-міністру України Юлії Тимошенко.

Шановна Юліє Володимирівно!

Упевнений, Урядом та Національним банком України вживаються всі можливі заходи щодо стабілізації економічної ситуації в країні. Переконаний, що саме злагодженими діями всіх гілок влади можна подолати кризу.

Тому після проведення мною зустрічей з членами Експертної економічної ради, МВФ, бізнесменами, з індустріальною елітою Дніпропетровської області та враховуючи сьогоднішню ситуацію в країні, вважаю за необхідне запропонувати Уряду підготувати «Антикризовий пакет 2».

У свою чергу пропоную до цього пакета включити низку пунктів, реалізація яких, сподіваюся, сприятиме покращенню економічної ситуації в країні.

Так, вважаю, що пріоритетами 2009 року в умовах внутрішнього та зовнішнього економічного спаду можуть бути:

— формування внутрішнього ринку;

— утримання стабільності в банківському секторі;

— макроекономічна бюджетна дисципліна, а саме мінімальний рівень бюджетного дефіциту та утримання адекватного рівня інфляції.

З метою реалізації зазначених пріоритетів, маю надію, Вами будуть підтримані такі заходи:

1. При формуванні бюджету 2009 року передбачити зосередження капітальних видатків на формування державного замовлення, спрямованого на будівництво автошляхів, мостових переходів, будівництво і капітальний ремонт залізниць, залізничних магістралей, оновлення рухомого складу «Укрзалізниці», відбудову аеропортів, будівництво соціального житла та житла для військовослужбовців, фінансування аерокосмічної галузі.

2. Введення мораторію на підняття тарифів на транспорті та енергетиці для промисловості, в тому числі через перегляд внутрішньої складової зазначених тарифів.

3. Затвердження спеціальної програми кредитування державними банками пріоритетних економічних програм та державного сектору економіки.

4. Негайне затвердження програми компенсації процентних ставок по кредитах, виданих суб’єктам малого та середнього бізнесу.

5. Запровадження єдиного соціального банківського рахунка з метою переведення всіх платежів (заробітних плат, пенсій, пільг, сплати податків фізичними особами, житлово-комунальних послуг) виключно безготівковим шляхом через «НСМЕП» або аналогічної системи.

6. Розгляд з Національним банком України питання про зменшення облікової ставки, ставки рефінансування та запровадження заходів щодо мінімізації або зменшення ставок у реальному секторі економіки як у кредитуванні, так і в залученні коштів.

7. Відновлення темпів кредитної активності на рівні не менше 2006 року.

8. Удосконалення системи виплати допомоги по безробіттю для виключення зловживань.

9. З метою недопущення зростання безробіття підготувати відповідні зміни до Кодексу законів України про працю та Закону України «Про оплату праці», зокрема, доцільно було б передбачити можливість для роботодавців переглядати в умовах кризи розмір заробітної плати у бік зменшення та збільшення термінів відпустки без збереження заробітної плати.

10. Проведення переговорів про фінансування програм між Україною і Світовим банком, ЄБРР, Європейським інвестиційним банком та іншими.

11. Проведення міжурядових переговорів та засідань міжурядових двосторонніх комісій з питань торговельно-економічного співробітництва з Російською Федерацією, Європейським Союзом та Сполученими Штатами Америки, а також з країнами, які є для України нетрадиційними ринками, з метою визначення обсягів двостороннього торговельного співробітництва на 2009 рік та зняття тарифних і нетарифних обмежень.

12. Наповнення Стабілізаційного фонду відповідними коштами та затвердження програм використання цих коштів на 2009 рік.

Прошу Вас, шановна Юліє Володимирівно, розглянути та взяти до уваги зазначені пропозиції при підготовці відповідних законопроектів.

З повагою,Голова Верховної Ради УкраїниА. ЯЦЕНЮК.»