Сьогодні, 11 листопада, депутати Чернівецької обласної ради скликали позачергову сесію, на порядку денному якої одне питання: напрацювання спільного документа на ім’я вищих посадовців держави про ситуацію, яка склалася довкола Вадул-Сіретської митниці. Газета «Голос України» уже знайомила наших читачів з тим, як розвивалися події довкола митниці та її багаторічного керівника, депутата Чернівецької облради Миколи Салагора.

Після недавньої колегії винних у спробі скомпрометувати колектив митниці звільнено або відсторонено від роботи. Але з митників, котрі не побоялися сказати правду в вічі, схоже, збираються зробити цапів-відбувайлів. Нині втілюється в життя наказ голови Державної митної служби України В. Хорошковського про розформування Вадул-Сіретської митниці й організацію натомість Чернівецької митниці.

Депутати Чернівецької обласної ради, які раніше вже виступили на захист Миколи Салагора, а також голова обласної ради Іван Шилепницький вважають, що сьогодні за умови важкої економічної кризи не час втілювати подібні проекти, котрі вартуватимуть державі й народу мільйонів гривень. Тим паче зводячи рахунки з принциповими регіональними керівниками. Підтримує місцевих самоврядовців і Перший віце-прем’єр-міністр України Олександр Турчинов. Серед депутатів Чернівецької облради вже розповсюдили його лист на ім’я Валерія Хорошковського, в якому урядовець зазначає: «Попередній аналіз доповідних записок директора Департаменту власної безпеки Бриля К. І. про результати проведення контрольних заходів з метою попередження можливих спроб переміщення товарів без належного митного контролю та оформлення через ділянку митного кордону в зоні діяльності Вадул-Сіретської митниці у період з 25 березня по 4 квітня, з 4 по 21 квітня та з 14 по 29 серпня 2008 року, надані Держмитслужбою, та матеріалів Вадул-Сіретської митниці, свідчить про вибірковість та суб’єктивність перевірок, а висновки щодо наявності суттєвих недоліків у роботі не підтверджено фактами.

Зокрема, в одній з доповідних записок зазначено: «вбачається сумнівним надання висновку експертом-гемологом», але не вказано, на чому ґрунтується висновок про сумнівність зазначеного висновку експерта-гемолога. Крім того, Департаментом власної безпеки Держмитслужби не передано зазначений висновок відповідному органу Мінфіну для проведення перевірки, без чого неможливо робити висновок про порушення під час митного оформлення мармуру. Також не підтверджені фактами й інші звинувачення щодо митного оформлення товарів із заниженням їхньої митної вартості.

На підставі некваліфікованих висновків директора Департаменту власної безпеки Бриля К. І. Вами прийнято рішення про ліквідацію Вадул-Сіретської митниці. Зважаючи на викладене, прошу розглянути питання щодо скасування наказу про ліквідацію Вадул-Сіретської митниці та припинення тиску на її керівництво», — йдеться в листі за номером 14462/0/2-08 від 24.10.08 р., підписаному Олександром Турчиновим.

Сьогодні депутати Чернівецької обласної ради сподіваються, що дослухаються і до їхнього голосу і зупинять інсинуації довкола їхнього авторитетного і принципового колеги та його колективу, довкола буковинської митниці, яка має 64-річну історію і свого часу була найбільшою, після Брестської, митницею на західному напрямку. Окрім того, обласні депутати солідарні з депутатами Глибоцької райради, які вже більше місяця б’ють на сполох, що у разі перенесення митниці на приватний, нині не діючий завод «Гравітон», без роботи у районі залишаться близько двох сотень мешканців навколишніх сіл, а районний бюджет залишиться з порожньою кишенею.