Інтеграція провідних вищих навчальних закладів країни в європейську систему стала лейтмотивом зустрічі голови Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Володимира Полохала з науково-педагогічним колективом Харківського національного університету радіоелектроніки.

Зокрема, йшлося про вдосконалення змісту освіти, організацію навчального процесу відповідно до європейських стандартів, впровадження сучасних технологій і методик навчання, постійну орієнтацію на потребу ринку праці, поєднання наукової і навчальної роботи та розширення міжнародних контактів вузів тощо.

Зверталась увага на необхідність реформ в системі ліцензування, акредитації і рейтингування ВНЗ, їх взаємодії із промисловістю і бізнесом, підготовки фахівців.

Викладачі ХНУР вважають, що в Україні вже давно час ввести міжнародний рейтинг, зокрема, ХІШ-фактор (для індивідуального рейтингування на основі індексу цитування), а також Шанхайську матрику (для рейтингування вузів).

Одним із пріоритетних завдань, на їхню думку, є залучення промисловців і бізнесменів до роботи над навчальними планами, як це робиться в Європі та Америці.

На зустрічі обговорено пропозиції до нових редакцій законів України «Про вищу освіту» та «Про наукову та науково-технічну діяльність».

До речі. Харківський національний університет радіоелектроніки готує спеціалістів в області комп’ютерних технологій високого міжнародного рівня. Студенти і випускники посідають призові місця в різноманітних міжнародних конкурсах. Зокрема, цього року переможцями фінальної частини змагань, які проводились під егідою Майкрософт, стали українці.

Вл. інф.