Час вирішувати фінансові питання

Учора глава держави зустрівся з міністром фінансів. Під час робочої зустрічі Віктор Ющенко та Віктор Пинзеник обговорили стан виконання антикризових заходів фінансової стабілізації в Україні, передбачених ухваленим нещодавно пакетом законів, та шляхи забезпечення їхнього виконання.

Водночас глава держави доручив податковій адміністрації, казначейству і митній службі створити координаційну раду для контролю за відшкодуванням ПДВ і розробки методології контролю за відшкодуванням податку. Про це він повідомив на нараді за участю міністра фінансів Віктора Пинзеника, глави податкової адміністрації Сергія Буряка і глави митниці Валерія Хорошковського.

Віктор Ющенко, зокрема, наголосив, що плани з відшкодування ПДВ у нинішньому році виконано за десять місяців, тоді як ресурсів для відшкодування податку в останні два місяці бракує. Так, від початку року, поінформував глава держави, зібрано 38 мільярдів гривень ПДВ, відшкодовано — 28, а ще підлягають відшкодуванню 11,8 мільярда гривень. За даними Президента, 249 підприємств ухиляються від сплати ПДВ, через це держава щомісяця втрачає майже чотири мільярди гривень.

Окрім того, вчора на нараді в Державній податковій адміністрації Віктор Ющенко спрогнозував, що дефіцит державного бюджету 2008 року становитиме 25,1 мільярда гривень. Причому, наголосив глава держави, більша його частина належить до дефіциту Пенсійного фонду. Президент висловив здивування з цього приводу, адже на початок року бюджет фонду був збалансований і «мав ідеальний вигляд».

Депутати, уряд і підприємці об’єднаються для подолання кризи

Учора відбулося позачергове засідання Кабінету Міністрів. Під час його відкриття Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко повідомила, що уряд має намір створювати спеціальні робочі групи за участю депутатів Верховної Ради для вироблення рішень подолання кризи в кожній галузі економіки. «Ми створюватимемо навколо проблем у кожній галузі, проблем, що пов’язані зі світовою фінансовою кризою, спеціальні команди», — сказала вона.

Зі слів прем’єра, у такі групи, крім народних обранців, входитимуть представники підприємств проблемних галузей і уряду. Вони спільно вивчатимуть причини виникнення проблем і шляхи їхнього розв’язання, щоб надалі пропонувати Кабміну механізм виведення галузей із кризи.

Глава уряду також повідомила, що під час позачергового засідання будуть розглянуті проблеми, пов’язані зі світовою кризою, по трьох галузях — металургійній, сільськогосподарській і будівельній.

Водночас на вчорашнім засіданні Кабміну міністр фінансів Віктор Пинзеник поінформував, що Нацбанк вже одержав перший транш кредиту МВФ. Це 4,5 мільярда доларів.