Наприкінці минулого тижня Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк побував із робочим візитом у Дніпропетровській області. Виступаючи перед студентами Національної металургійної академії, він висловився за запровадження нових технологій в освітній галузі. Голова Верховної Ради, зокрема, зазначив, що кількість українських вузів вчетверо перевищує кількість, приміром, французьких вищих навчальних закладів. Водночас якість освіти перебуває «під великим сумнівом». Очільник народних депутатів запропонував переглянути підходи до оплати за навчання та формування державного замовлення.

Відповідаючи на запитання представників дніпропетровських ЗМІ, глава парламенту запропонував вжити низку заходів, спрямованих на подолання фінансової кризи. Йшлося, передусім, про необхідність поновлення кредитування у докризових обсягах, що, за словами Арсенія Яценюка, сприятиме формуванню внутрішнього ринку. Він також висловився за зменшення Національним банком ставки рефінансування. «Ми не можемо дозволити собі сьогодні збільшувати відсоткову ставку і таким чином вважати, що ми боремося з інфляцією», — зауважив головний парламентарій. Враховуючи падіння цін на енергоносії, А. Яценюк вважає за потрібне негайно ввести фактичний мораторій на підвищення тарифів на електроенергію для промисловості й тарифів на транспортування енергоносіїв.

Глава парламенту заявив, що бюджет і нинішнього, і наступного років «не може мати виключно популістський характер».

Політичні феєрверки закінчились, — сказав він. — Щоб зберегти країну, не довести економіку до банкрутства, ми можемо витрачати тільки те, що заробляємо.

Серед інших необхідних антикризових заходів Арсеній Яценюк назвав підготовку проекту нового Бюджетного кодексу та розробку змін до податкового законодавства, зокрема щодо запровадження єдиного соціального податку. Він також висловився за збереження пільг для тих, «хто має їх отримувати, а не для тих, хто отримав їх через різні корупційні схеми». Основним напрямом використання коштів державного бюджету та стабілізаційного фонду, на його думку, могли б бути інфраструктурні проекти, «починаючи з комунальних і завершуючи загальнодержавними, формування внутрішнього ринку через державне замовлення і державне фінансування».

Ведучи мову про зовнішні ринки, Голова Верховної Ради припустив, що ситуація може стабілізуватися протягом року. «Необхідно вести переговори щодо зовнішніх ринків, не закривати наші традиційні, отримувати нові й формувати нову угоду з ЄС щодо вільної торгівлі», — наголосив він. Водночас Арсеній Яценюк так прокоментував співпрацю України з МВФ: «З кредитом МВФ нам точно буде легше, ніж без нього. Іноземні інвестори завжди орієнтуються: якщо країна співпрацює з МВФ, то рівень довіри до неї набагато вищий, ніж до країн, які не працюють з Фондом».

Спілкуючись із журналістами, глава парламенту висловився за необхідність скорочення не кількості державних службовців, а бюрократії та корупції у сфері державного управління. На його думку, «скорочення зайнятості в державному секторі означає безробіття». Арсеній Яценюк нагадав, що ціла низка країн «розробляли спеціальні програми для збільшення зайнятості через збільшення державного замовлення в державному секторі».

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.