Тиждень, що минув, міг би залишитися непоміченим і спокійним, якби не події довкола народних обранців. Спочатку виконуючий обов’язки Голови Служби безпеки України Валентин Наливайченко оприлюднив прізвища декого з них, звинувативши у причетності до корупційних дій. У відповідь колишній міліцейський генерал Геннадій Москаль, який належить до блоку «НУ—НС», назвав слова в. о. Голови СБУ «старим мотлохом» і заявив, що має намір їх опротестувати в суді (див. «Голос України» за 6 листопада ц. р.).

Водночас на сайті глави держави з’явилося повідомлення про те, що Президент України Віктор Ющенко дав доручення Генеральному прокурору Олександру Медведьку перевірити факти, викладені в листі на його ім’я депутата Київської обласної ради Володимира Федосєєва. Останній у своєму зверненні, зокрема, стверджує, що організоване злочинне угруповання займається на Київщині «здирництвом, рейдерськими захопленнями управлінь земельних ресурсів, підробкою державних актів на землю» і так далі, і тому подібне. Володимир Федосєєв також заявив, що керує цим угрупованням народний депутат. А на прес-конференції в четвер повідомив про те, що йому та іншим депутатам, свідкам та чиновникам погрожують убивством і розправами.

Якщо згадати про публікації, в яких ішлося про причетність родини керівника секретаріату Президента Віктора Балоги до передачі в оренду Мукачівського замку, то можна констатувати: «холодне» протистояння колишніх соратників по демократичній коаліції входить у заключну фазу. Невдовзі на суспільство чекають викиди нового масиву компрометуючих матеріалів, які, ймовірно, будуть уже стосуватися високих посадовців, а не тільки народних обранців. А це означає, що вже фактично розпочалася дочасна виборча кампанія.

Усе це відсунуло на задній план і другий безпековий форум, який пройшов у Києві, і рішення МВФ видати Україні кредит для стабілізації платіжного балансу.

Нинішній тиждень Верховна Рада працюватиме в сесійному режимі. Отож імовірно, що парламентська трибуна буде використана для взаємних звинувачень.