Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк дав брифінг перед відкриттям другого київського форуму «Чорноморсько-Каспійський регіон і європейська енергетична безпека».

Час укладати довгострокові угоди

Відповідаючи на запитання журналістів, глава українського парламенту акцентував увагу на тому, що нині відбувається на світових ринках, — ціна на нафту впала зі 148 доларів до 60. Таку ситуацію Арсеній Яценюк назвав тимчасовою. Він висловив переконання, що саме тепер Україні найвигідніше вирішувати існуючі енергетичні проблеми, бо «коли ціна сягає 148, з нами вже ніхто не розмовляє, ми нікому не цікаві».

Нинішня ж ситуація, на думку Голови Верховної Ради, дає можливість домовлятися на довготермінових умовах про постачання не тільки нафти, а й газу та інших енергетичних продуктів. Таким чином, загальна цінова ситуація є сприятливою для країн, які хочуть вирішити свої енергетичні проблеми. Важливо лише не гаяти часу — вже через рік ціни можуть повернутися на попередні позначки.

Потрібні єдині правила

У своїй промові на відкритті форуму Арсеній Яценюк серед основних проблем назвав відсутність єдиних правил торгівлі енергетикою.

Що стосується України, то, на думку глави парламенту, першим і необхідним кроком до формування ринку енергетичних продуктів, єдиних і однозначних правил гри на ньому є відновлення державної монополії. Схема енергетичного ринку для Арсенія Яценюка залишається незмінною: прозорий механізм, який передбачає контакти двох державних монополій — НАК «Нафтогаз України» і російського Газпрому. При цьому необхідним є довгостроковий контракт.

— Я проти того, щоб ми кожен рік, в залежності від політичної обстановки, приймали рішення про газову ціну, про те, хто буде постачати і яким чином будемо розраховуватися, — наголосив глава парламенту. — Якщо йдеться про енергетичний продукт, то це товар, а не геополітичний інструмент впливу. І на такий товар повинні поширюватися всі стандарти, починаючи з ціноутворення.

Арсеній Яценюк назвав три важливих для нашої країни моменти: підписання довгострокового контракту, створення зрозумілої системи ціноутворення і доступ до ресурсу.

— Мені здається, що на сучасному етапі час говорити, що Україна не може виконувати тільки роль транзитера, — підкреслив глава парламенту. — Завдяки транзитним можливостям ми повинні мати доступ як до ринку видобутку, так і до ринку споживання. І це був би спільний інтерес для України, Європейського Союзу, Російської Федерації, Туркменистану, Казахстану й Узбекистану.

Два мільярди доларів від Світового банку

Глава українського парламенту також повідомив журналістів, що, перебуваючи у США, мав низку зустрічей із представниками МВФ та директором-розпорядником Світового банку. Їх передусім цікавило, чи Україна готова проводити виважену макроекономічну політику, чи є консенсус серед основних політичних гравців, а також план законодавчих ініціатив. «Кредит МВФ — це перший крок, не треба його переоцінювати, хоча й недооцінювати теж не варто», — наголосив Арсеній Яценюк. Він назвав це одним з потужних сигналів для міжнародної фінансової спільноти. Голова Верховної Ради наголосив, що наполягатиме на тому, щоб на розгляд парламенту винесли наступний, так званий стимулюючий, пакет законопроектів, який дасть можливість розвиватися економіці, не зменшувати кількість робочих місць, розвиватиме внутрішнє споживання і господарство країни. Він також поінформував, що Світовий банк погодився активно фінансувати деякі українські програми.

Поки що йдеться про майже два мільярди доларів, адресованих на реформування фінансового, банківського сектора, в тому числі на рекапіталізацію українських банків.

***

Учора другий Київський форум з безпеки завершив свою роботу. Організований за ініціативи фонду «Оупен Юкрейн» та фінансової підтримки «Віктор Пінчук фундейшн» під патронатом Міністерства закордонних справ, він зібрав понад 250 учасників із 25 країн світу, його вважають особливо важливим напередодні Енергетичного саміту, який невдовзі пройде в Баку.