В Інституті українознавства в рамках міжнародної науково-практичної конференції «Українознавство ХХІ століття: нові вимоги, проблеми та методологія розвитку» відбулася презентація нового видання Міжнародної економічної фундації — «Енциклопедія інвестицій».

Як запевнив головний редактор та генеральний директор фундації професор Роман Дяків, під чиєю загальною редакцією вийшов згаданий енциклопедичний словник, — це перше спеціалізоване видання такого рівня в Україні. Воно містить понад вісім тисяч найуживаніших економічних, юридичних, банківських і дотичних до них термінів, тлумачень, поширених у сфері державного та корпоративного управління інвестиційною діяльністю, в системі соціально-економічних відносин установ, організацій і підприємств. У цій книзі, як зазначали науковці під час її презентації, подано стисло і вичерпно, а в певній мірі і популярно основні інвестиційні терміни й поняття, що робить це видання корисним і потрібним багатьом фахівцям. Його, до речі, як і попередні видання фундації, Міністерством освіти і науки рекомендовано для використання в системі навчальних закладів.

— Українська наука, господарсько-економічний комплекс, інтегруючись до світової ринкової системи, — зауважив відомий громадський діяч, доктор економічних наук Володимир Черняк, — часто користуються запозиченими англійськими, німецькими, французькими та російськими термінами, категоріями і словосполученнями. Тож розширення номенклатури спеціальної словниково-енциклопедичної літератури сприятиме розвитку національної науки й економіки, впровадженню сучасної української інвестиційної термінології.

Привітали появу цього потрібного вітчизняного видання й чимало інших науковців і практиків, зокрема проректор Інституту реклами Сергій Ліфінцев та доктор наук Володимир Максименко з Національної академії державного управління при Президентові України. «Енциклопедія інвестицій», — наголосив один з її авторів С. Ліфінцев, — універсальне видання, зорієнтоване для багатьох з нас, бо, наприклад, навіть будь-яка реклама — це інвестиція в товар або послугу, в навчання у школі чи вузі, отже, в майбутнє наших дітей...»

Зауважу, що Міжнародна економічна фундація з допомогою вчених та відомих практиків підготувала та випустила у світ уже кілька подібних видань: «Енциклопедія бізнесмена, економіста, менеджера», «Енциклопедія житлово-комунальної сфери» та «Українська екологічна енциклопедія». З останньою, до речі, змогли познайомитися й учасники П’ятої європейської конференції міністрів навколишнього природного середовища «Довкілля для Європи», котра проходила в столиці нашої країни.