З біографії начальника ГУ МНС у Кіровоградській області Віктора Федорчака

Родом з Чернівців. Учасник бойових дій. Нагороджений орденами «За мужність» ІІІ ступеня, «Святого Дмитра Солунського» ІV ступеня, «Святого Рівноапостольного Великого князя Володимира» ІІІ ступеня, «Преподобного Нестора Літописця» ІІ ступеня, «Преподобного Іллі Муромця» ІІІ ступеня, медалями.

З 1987 по 2002 рік — на командних посадах Збройних Сил та МНС України. У 2002 році призначений начальником Головного управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Кіровоградської облдержадміністрації. У 2005 році очолив Головне управління МНС України в Чернівецькій, у 2006 році — в Запорізькій, а з січня 2007 року — в Кіровоградській області.

Закінчив Тюменське вище військово-інженерне командне училище, Військово-інженерний інститут при Подільській державній аграрно-технічній академії, Дніпропетровський регіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при Президентові України. Здобувач наукового ступеня кандидата технічних наук.

Цього року присвоєно звання генерал-майора служби цивільного захисту.

Народна служба порятунку на Кіровоградщині діє. І досить успішно.

«Протягом минулої доби на території області надзвичайних ситуацій не виникало», — зведення чергових ГУМНС з таким коротким лаконічним текстом надходять дуже рідко. Значно частіше надзвичайних ситуацій — через край. Недарма служба носить горду назву «Народна служба порятунку «01» — рятувати доводиться і цілі регіони, й окремого громадянина. Одного від повені, іншого — від пожежі. А третього — від ... дверей власної квартири, що зачинилися так невчасно, залишивши господаря ззовні.

Не втрачати пильності...

Кіровоградщина не входить до переліку тих регіонів, де існує високий рівень виникнення надзвичайних ситуацій техногенного чи природного характеру, але рятувальники пильності не втрачають. Згідно зі статистикою, лише з початку цього року на Кіровоградщині виникло дев’ять надзвичайних ситуацій — два техногенного та сім природного характеру, 3466 надзвичайних подій. Щоправда — це менше, порівняно з минулим роком, передусім — завдяки профілактичній діяльності спеціальних підрозділів Головного управління МНС. Адже тут дбають не тільки про те, щоб ліквідовувати наслідки надзвичайних ситуацій. Але й не допускати їх.

Потужний бойовий гарнізон

Три зведених загони, двадцять один районний відділ, два міських управління та аварійно-рятувальний загін спеціального призначення (АРЗСП) Головного управління МНС України в області створено на території Кіровоградської області, щоб запобігати виникненню надзвичайних подій чи ситуацій, оперативно реагувати на них та ліквідовувати їх наслідки. Фактично, обласна рятувальна служба сьогодні — потужний бойовий гарнізон. Його особовому складу доводилося неодноразово рятувати людські життя й матеріальні цінності на пожежах та під час аварій, стихійних лих, ліквідовувати їх наслідки. Причому — не лише на території Кіровоградщини.

Щоб оперативно й адекватно реагувати на техногенні й природні виклики, необхідно мати сучасну техніку. Саме її високий рівень та універсальність (зокрема — пересувного пункту управління та табору життєзабезпечення головного управління МНС Кіровоградщини) отримали високу оцінку від глави держави в червні поточного року після перегляду тактико-спеціальних навчань оперативно-рятувальних сил МНС, які пройшли в Обухівському районі Київської області. Під час навчань підрозділи МНС ліквідовували хімічну аварію, рятували людей з-під завалів висотних будівель, гасили пожежу у виробничому приміщенні й у лісі.

Загалом, тільки протягом 2007 року кіровоградський гарнізон МНС отримав на озброєння два автомобілі першої допомоги, дві пожежні автоцистерни (на базі автомобілів ЗІЛ та КамАЗ), один спеціальний аварійно-рятувальний автомобіль (УАЗ «Патріот») та один автомобіль ВАЗ-21099 служби безпеки дорожнього руху. Поповнився автопарк і новим сучасним комплексом «Пересувна хіміко-радіологічна лабораторія», який дає змогу вести радіаційну і хімічну розвідку в зонах радіаційного та хімічного забруднення, гама-зйомку територій, дозиметричний контроль, визначати питомий вміст природних та техногенних радіонуклідів в пробах зовнішнього середовища, експресне визначення щільності забруднення тощо.

Бойові будні

Ще й досі в пам’яті місцевих жителів — стихійне лихо, що сталося у вересні минулого року у місті Олександрії і Олександрійському районі. Тоді з наслідками шаленої зливи боролися оснащені сучасною спеціальною технікою більше шістдесяти бійців-рятувальників. Їх високий професіоналізм було відзначено Міністерством з надзвичайних ситуацій, а начальника Олександрійського міського управління Станіслава Авраменка нагороджено його Почесною відзнакою.

А вже через рік випробовувалися на міцність і стійкість працівники Світловодського райвідділу. Зливові дощі та шквалисті вітри натворили тоді чимало лиха. За 12 годин випало 79 мм опадів (за місячної норми —- 74 мм), пориви вітру сягали 12—15 м/с. Виявилися підтопленими 43 житлових будинки та 270 присадибних ділянок. Завдяки умілим діям бійців МНС надзвичайну ситуацію вдалося локалізувати за короткий термін.

Наступного разу бійці МНС проявляли свою оперативність, злагодженість та виваженість дій при розборі завалів конструкцій одного із зруйнованих корпусів Новомиргородської школи інтенсивної педагогічної корекції, який частково зазнав руйнації під час ремонтних робіт. До проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт залучалося 115 осіб особового складу та більше двох десятків одиниць техніки. Роботи ускладнювалися тим, що під завалами знаходилися люди.

Сімдесят вісім працівників пожежно-рятувальних підрозділів області допомагали рятувальникам Нової Одеси, що й Миколаївській області, долати наслідки сильних злив, в результаті яких там сталося підтоплення житлових будинків...

Щоб не рвалися міни і снаряди...

Виклик за викликом отримують піротехніки аварійно-рятувального загону спеціального призначення. Щоденний виїзд на розмінування вибухонебезпечних предметів — небезпечна для життя, але звична для них робота. Сьогодні повідомленнями про їх виявлення вже нікого не здивуєш, фіксуються вони мало не щодня, особливо восени та навесні. Плуги і борони вивертають на поверхню міни, снаряди, інші вибухонебезпечні предмети воєнних часів. В цілому з початку року на території Кіровоградщини було виявлено (і знешкоджено!) більше двох тисяч одиниць боєприпасів. А справжнім випробуванням на мужність та професійність піротехніків усієї держави стала ліквідація наслідків надзвичайної ситуації на території 275-ї артилерійської бази ракет і боєприпасів у селі Новобогданівці Мелітопольського району Запорізької області. Одинадцять кіровоградських саперів минулого року й десять — у нинішньому разом зі своїми колегами розчищали її територію від боєприпасів. За сумлінне виконання державної програми за дорученням Президента України та уряду сапер АРЗСП Микола Бундзяк отримав Нагородну відзнаку МНС України ІІ ступеня.

Щоб жили легені планети...

А за ліквідацію лісових пожеж у Херсоні, куди кіровоградські сапери були відряджені безпосередньо з Новобогданівки, Нагородні відзнаки МНС України І та ІІ ступенів отримали начальник піротехнічних робіт АРЗСП Сергій Скиба і піротехнік Сергій Король.

Щоб оперативно реагувати, потрібно багато знати й уміти...

У мирний час професія рятувальника є однією з небезпечних, саме тому першочергову роль в успішній ліквідації надзвичайних ситуацій відіграють бойовий вишкіл, теоретичні знання та практичні навики. Ці важливі якості бійці МНС відпрацьовують передовсім під час навчань, тренувань і семінарів. У минулому році на потенційно небезпечних об’єктах області проведено 192 пожежно-тактичних та 1120 нічних перевірочних занять. Проведено комплексні тактико-спеціальні навчання органів управління, сил і засобів територіальної підсистеми єдиної державної системи запобігання та реагування на надзвичайні ситуації під час виникнення аварії на хімічно небезпечному об’єкті. А враховуючи трагічний випадок руйнування житлового будинку в м. Дніпропетровську, за ініціативою Головного управління МНС в області обласною державною адміністрацією проведено тематичний навчально-методичний збір. Рятувальники, працівники спеціалізованих служб цивільної оборони м. Кіровограда і області продемонстрували злагоджену роботу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, пов’язаної з руйнуванням багатоповерхового житлового будинку.

Ризикуючи життям і здоров’ям, бійці мають право розраховувати на належні умови роботи

і проживання...

Це, на думку начальника ГУ МНС в області Віктора Федорчака, чи не найважливіший фактор, що сприяє успішному несенню служби. Тож у минулому році введено в експлуатацію сучасну новобудову пожежно-рятувального підрозділу у м. Мала Виска. А в нинішньому — відкрито, після реконструкції, нове приміщення Компаніївського райвідділу. Нині господарчим способом ведеться реконструкція існуючих будівель пожежних депо в селищі Новгородці та місті Новомиргороді.

Зроблено ремонт службових приміщень першого та четвертого поверхів адміністративної будівлі головного управління у Кіровограді. Завдяки реконструкції будівлі аварійно-рятувального загону спеціального призначення в ній розташовано службові приміщення управлінь цивільного захисту та планування. На черзі — медичний центр. А кризовий центр, єдиний оперативно-диспетчерський пункт реагування і гараж для спеціальних автомобілів розмістяться у приміщенні оперативно-координаційного центру, що нині будується.

Перші 19 квартир в житловому будинку, що будується за рахунок коштів, наданих МНС України, виділено співробітникам головного управління на початку року. А до Дня працівників цивільного захисту квартири отримали ще 57 сімей ветеранів, співробітників Головного і Кіровоградського міського управлінь МНС.

На знімку: ліквідація підтоплення у м. Світловодську, 11.07.08 р.

Фото автора та з архіву Головного управління МНС в області.

Подяка

... Під час ліквідації наслідків надзвичайної ситуації у с. Банилів Чернівецької області працівниками зведеного аварійно-рятувального загону з Кіровоградщини від потерпілих мешканців селища надійшло 26 листів-подяк. Ось один із них...

...Шановна редакція, (газети «Народне слово». — Авт.), звертається до вас жителька Чернівецької області від імені всіх своїх односельців. Хочемо через газету подякувати вашим землякам — членам зведеного загону МНС з Кіровограда за надану нам допомогу. Їх —40 чоловіків. Скромні, мужні, добрі серцями хлопці, котрі прибули в нашу область, щоб підставити плече людям, яких спіткало лихо. У нашому селі еменесники відкачали брудну воду із 270 криниць, 17 підвалів, з млина, очистили від намулу дев’ять житлових будинків.

Усі члени загону, який очолювали полковник служби цивільного захисту Олег Твердоступ та його помічники капітан Назар Никифорчук і старший лейтенант Руслан Сердюк, вперше побували в нашому краї і, за їхніми словами, були зачаровані його красою, а ще талантами жителів нашого села, котрі ті продемонстрували їм під час концерту, влаштованого на честь рятувальників...

Ми хочемо подякувати матерям цих хлопців, котрі нам допомогли в тяжку годину, за те, що виховали гарних синів. Низький уклін вам від Буковини. Нехай лихо ніколи не торкнеться ваших родин.

Усі рятувальники повезли додому сорочки-вишиванки, які подарували їм місцеві жінки. Нехай ці буковинські візерунки ще довго нагадують їм чарівний край Черемоша й Прута.