Медицині потрібні реформи і більше 40 мільярдів

Голова Комітету з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтєєва вважає, що нинішня медична галузь не виправдовує сподівання. Відсутність реформ, на її переконання, негативно впливає на здоров’я українців. «Медицина постійно відчуває дефіцит фінансів. А оптимальна потреба галузі в бюджетних коштах — більш як 40 мільярдів гривень», — зазначила голова комітету. До речі, в бюджеті на 2008 рік було заплановано 28,4 млрд. грн., що становить лише 60 відсотків від потреби і лише 3,6% ВВП. «Вважаю неприпустимим мовчати про проблеми галузі і відкладати їх вирішення на невизначений термін. Медицина вже 17 років виживає за рахунок альтруїзму лікарів і відданості професії. Тому головне питання, яке стоїть перед парламентом, — це вибір подальшого шляху», —зазначила Тетяна Бахтєєва.

На засіданні комітету вона закликала своїх колег чітко визначити: яку модель ми хочемо створити в Україні. «Це буде бюджетно-страхова модель чи страхова медицина в чистому вигляді, або ми підемо по шляху нарощування бюджетного фінансування, розвитку добровільного страхування і приватної медицини чи щось інше», — наголосила вона. В будь-якому випадку, вважає Т. Бахтєєва, треба прийти до спільного знаменника і тільки після цього зайнятися реформами. З цією метою Т. Бахтєєва запропонувала до порядку денного найближчого пленарного засідання включити розгляд питання про проведення парламентських слухань на тему «Про фінансування охорони здоров’я і медичне страхування». Члени комітету підтримали цю ініціативу.

На екологію виділять більше коштів

Нині в Комітеті Верховної Ради з питань бюджету триває робота над основним фінансовим документом на наступний рік. Про це повідомив «Голосу України» прес-секретар голови комітету Миколи Деркача. Народний депутат запевняє: позитивні зміну будуть.

Зокрема, на місцях залишать кошти для вирішення екологічних проблем. «Збільшення ресурсу місцевих бюджетів, розширення повноважень органів місцевого самоврядування щодо так званих екологічних зборів очікується у сумі 7—10 млрд. грн.», — повідомив народний депутат.

Крім того, на друге читання запропоновано: змінити розподіл збору за забруднення навколишнього природного середовища, збільшивши частку відрахувань до бюджетів місцевого самоврядування з 35 до 70%; сто відсотків грошових стягнень за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища внаслідок господарської та іншої діяльності зараховувати безпосередньо до сільських, селищних, міських бюджетів.

Підготувала Олександра СЕРВЕЦЬКА.