Верховна Рада та Генеральна прокуратура — а не Служба безпеки України — відіграють ключову роль у притягненні до кримінальної відповідальності народних депутатів. Про це повідомив заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко, коментуючи інформацію в. о. голови СБУ Валентина Наливайченка про буцімто причетність деяких народних депутатів до корупційної діяльності.

«Я готовий допомогти правоохоронним органам розібратись у процедурі притягнення до відповідальності народних депутатів, оскільки для мене принципово, щоб бодай після чотирьох років президентства Віктора Ющенка була виконана його передвиборна обіцянка «Бандитам — тюрми», — зазначив Микола Томенко.

У зв’язку з цим заступник глави парламенту інформує виконуючого обов’язки голови СБУ, що для притягнення до відповідальності народного депутата необхідно діяти у відповідності з частиною третьою статті 80 Конституції України та главою 35 Регламенту Верховної Ради.

Зокрема, названа стаття Основного Закону передбачає, що народні депутати України «не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані». А порядок розгляду питання про згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народного депутата України, затримання чи арешт судді Конституційного Суду України, судді суду загальної юрисдикції чітко виписано у главі 35 Регламенту Верховної Ради України.