Приклад успішної самоорганізації продемонстрували мешканці «спального» мікрорайону Північний у Миколаєві. Вони ініціювали та провели громадські слухання, які мали відповісти на питання: чи бути в їх дворі ще одному будинку. Це перші в місті громадські слухання, які відбулися з ініціативи знизу.

Розпочате у дворі будинків №№10б, 10г, 10а, 8а, 8б на вулиці Архітектора Старова будівництво з перших днів перетворилося на конфліктне. Людей обурило, що подібних слухань не провела фірма-забудовник — ТОВ «Парадіз». Одного дня мешканці з подивом виявили на своїй обжитій прибудинковій території паркан, який знаменував собою початок будівельних робіт. До речі, в цьому дворі проживають більше двох тисяч осіб — за чисельністю другого такого двору в місті немає.

Під майбутню споруду планувалося відведення частини дитячого майданчика та пішохідних доріжок, до того ж замість зазначеного в проекті одного під’їзду забудовник вирішив спорудити два.

«Згідно з нормами, на одну квартиру має припадати 15 кв. м прибудинкової території, однак після спорудження нового будинку в нас не те що п’ятнадцять — п’яти квадратних метрів не буде!» — каже від імені сусідів голова об’єднання співвласників багатоповерхових будинків Ганна Маштакова.

Громадські слухання завершили низку акцій протесту. До цього люди тричі зносили паркан, що відгороджував будівельний майданчик.

Після численних апелювань до місцевої влади та правоохоронних органів мешканці дійшли до народних депутатів України Ірини Геращенко та Едуарда Зейналова. Парламентарії пообіцяли мешканцям надати максимальну допомогу і підтримку, а в разі необхідності — озвучити цю проблему з трибуни Верховної Ради.

Тож необхідність у громадських слуханнях дійсно назріла. На жаль, на них не прийшли представники ТОВ «Парадіз». Але були присутні головний архітектор міста Олександр Бондар і заступник міського голови Володимир Гоцура. Майже 300 громадян отримали можливість висловити свою думку щодо майбутньої забудови. Наприкінці всі учасники заходу проголосували проти зведення на їх прибудинковій території чергової багатоповерхівки.

Допомогла мешканцям організувати та провести слухання громадська організація «Наше місто». В ній зібралися ті миколаївці, яким також довелося вирішувати подібні питання.

— Ми стурбовані різким збільшенням конфліктних ситуацій, що виникають між городянами та забудовниками, — розповів голова правління «Нашого міста», — завідуювач кафедри Національного університет кораблебудування ім. Адмірала Макарова, кандидат економічних наук Георгій Рогов. — Забудова відбувається за рахунок прибудинкових територій і супроводжується знищенням дитячих і спортивних майданчиків, зелених насаджень. Проведений нами аналіз показує: рішення про забудову приймається, як правило, із істотним порушеннями законів і державних будівельних норм і правил, регламенту міськради. Жителі міста не інформуються належним чином, як того вимагає законодавство, про майбутні будівництва, громадські слухання щодо соціальної вагомості об’єктів не проводяться. Проектна документація розробляється без урахування законних інтересів і пропозицій жителів будинків, розташованих поряд, як того вимагає ст. 5 Закону України «Про основи містобудування» і ст. ст.2, 23 Закону України «Про планування і забудову територій». Тобто ігнорують думку городян.

Є ще одна користь від проведених слухань. По досвід на вулицю Архітектора Старова приїхали миколаївці з інших районів. Як зазначив віце-голова організації «Наше місто» Анатолій Онофрійчук, на слуханнях були присутніми громадяни з восьми конфліктних точок.

Миколаїв.