Шановні читачі, сьогодні ми презентуємо вам рубрику «Судовий лікнеп», у якій будуть представлені матеріали, що розповідатимуть про те, як декларативний принцип Конституції стосовно захисту в суді прав і свобод людини перевести у справді дієвий механізм. У цій рубриці протягом найближчого часу ми ознайомимо вас з існуючими видами судів і справами, які вони розглядають, навчимо складати позови та подавати їх до суду і захищати свою позицію в суді.

Для початку. Що таке судовий захист прав і свобод? Відповідно до рішення Конституційного Суду України від 25.12.1997 р. частину першу статті 55 Конституції України (права і свободи людини і громадянина захищаються судом) треба розуміти так, що кожному гарантується захист прав і свобод у судовому порядку. Суд не може відмовити у правосудді, якщо громадянин України, іноземець, особа без громадянства вважають, що їхні права і свободи порушені або порушуються, створено або створюються перешкоди для їх реалізації або мають місце інші ущемлення прав та свобод. Відмова суду в прийнятті позовних та інших заяв, скарг, оформлених відповідно до чинного законодавства, є порушенням права на судовий захист, яке, згідно зі статтею 64 Конституції України, не може бути обмежене.

На замітку: будь-яке порушення вашого права може оскаржуватися в суді. Головна вимога — правильно скласти позов, заяву чи скаргу.

Не зайве знати і те, що Закон України «Про судоустрій» гарантує: ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до підсудності якого вона віднесена процесуальним законом. Ніхто не може бути позбавлений права на участь у розгляді своєї справи у визначеному процесуальним законом порядку в суді будь-якого рівня.

Першими судами, про які ми розповімо, будуть загальні суди, тобто ті суди, до яких доводиться звертатися громадянам найчастіше. Ці суди розглядають справи про захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, що виникають із цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових відносин, а також з інших правовідносин, крім випадків, коли розгляд таких справ проводиться за правилами іншого судочинства. Отже, саме цей суд вирішує найважливіші проблеми у вашому житті, як, наприклад, поділ майна, вселення або виселення із житла, поновлення на роботі в разі незаконного звільнення, розлучення, сплата аліментів та ще багато інших питань, які виникатимуть. Фактично — це той суд, до якого може звернутися кожен, хто вважає, що його право порушено. Розташовані вони в районах, містах та районах у містах. Це перша ланка загальних судів, до яких подається позов (далі, якщо не погоджуєтеся з рішенням, будете його оскаржувати в апеляційній та касаційній інстанціях. Детальніше про це пізніше). Як подати позов і як вибрати суд, розповімо наступного разу.