У Національному педагогічному університеті імені М. Драгоманова започатковано цикл публічних лекцій, які читатимуть академіки Національної академії наук України.

З першою доповіддю перед студентами і викладачами виступив директор Інституту держави і права імені В. Корецького Юрій Шемшученко (на знімку — другий ліворуч).

Академік присвятив лекцію Екологічній конституції Землі, прийняття якої ініціює Україна. До речі, захід у стінах університету відбувся напередодні екологічного конгресу-2008, де презентували тритомну «Екологічну енциклопедію». Один з них драгоманівцям подарував народний депутат України Анатолій Толстоухов. Він зазначив, що над унікальним виданням, який не має аналогів, працювали 720 авторів, 26 наукових консультантів. Енциклопедія містить понад 3,5 тисячі статей, стільки само фотографій, таблиць тощо.

Юрій Шемшученко нагадав, що ініціатива створення Екологічної конституції Землі (ЕКЗ) належить керівникам Радянського Союзу, для якого захист навколишнього середовища був одним із найважливіших пріоритетів. Сьогодні ця проблема в Україні пасе задніх, як кажуть. Оживив ідею екс-президент Кучма з трибуни 19-ї спеціальної сесії Генеральної Асамблеї ООН у червні 1997-го. Через десять років про необхідність розробки і прийняття ЕКЗ говорив перед світовою громадськістю тодішній міністр закордонних справ Арсеній Яценюк.

— Передбачаю, втілити ідею можна років через десять, надто багато опонентів у неї, — зазначає академік Шемшученко. — Україна, Верховна Рада, зокрема, має подати приклад, прийнявши відповідні законодавчі акти. Слід багато попрацювати і в регіонах, щоб ідея оволоділа масами.

Над всесвітнім договором про екологічну безпеку Землі не один рік «б’ються» вчені інституту імені Корецького, що дало змогу національному праву значно випередити міжнародне.

За законом «жанру» не обійшлося без запитань лектору. Хто може бути суб’єктом екологічної конституції? Яка тематика пропонується для курсових, магістерських робіт студентам, зокрема, інституту політології і права, які склали більшість аудиторії? Лектор, гадаю, задовольнив інтерес присутніх, поділившись і думкою про створення повноцінної української екологічної партії тощо.

Студенти — народ самодостатній, часто іронічний, трапляється -скептичний. Та втілювати ідею всесвітньої екологічної конституції доведеться їх представникам. Чи не цим пояснюється непідробний інтерес до першої лекції циклу, організованому драгоманівцями? Цікавими зустрічі з академіками, впевнений, будуть не лише їм, а й студентам інших вузів.

Фото надано університетом.