Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко у рамках робочого візиту до Республіки Молдова зустрівся з главою молдавського парламенту Маріаном Лупу. Як повідомили у прес-службі заступника Голови Верховної Ради, під час зустрічі було обговорено питання активізації міжпарламентських відносин між Україною та Молдовою.

Зокрема, cпівбесідники констатували, що з 2006 року істотно зменшилася активність таких міжпарламентських зв’язків, а тому було досягнуто домовленості про необхідність проведення візитів міжпарламентської групи до України та, відповідно, до Молдови протягом листопада—грудня 2008 року.

Окрім того, Микола Томенко відвідав українську школу № 8 у Кишиневі, де поспілкувався з викладацьким колективом та активом української громади в Молдові. Заступник Голови Верховної Ради передав учителям української мови аудіовидання «Головні пісні та мелодії України», «Класика української літератури. Живі голоси» та «Лебеді материнства. Живий голос Василя Симоненка». Як відомо, у 58 школах Республіки Молдови ведеться викладання української мови та літератури.

***

Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко пропонує оголосити наступний пленарний тиждень у парламенті «тижнем без політики». «Було б правильним домовитись усім фракціям розглядати виключно законопроекти соціально-економічного та фінансового характеру», — вважає Микола Томенко. Як повідомляє його прес-служба, на думку політика, завданням таких законопроектів мають бути пошук гарантій та можливостей захисту людей, які втрачають роботу внаслідок кризи, а з другого боку, — стимулювання національної економіки у непростій ситуації, що склалася. І тому першим законопроектом, який варто розглянути на наступному пленарному тижні, має бути документ про обмеження видатків на утримання Верховної Ради України та обмеження пільг народним депутатам. А потім Верховна Рада повинна ухвалити низку законопроектів щодо стабілізації соціально-економічної та фінансової ситуації в Україні.

Єдиним застереженням при цьому, за словами заступника Голови Верховної Ради, є те, що фракції, які були ініціаторами проведення дострокових парламентських виборів, планують шукати будь-які можливості не голосувати за жоден законопроект. Зважаючи на це, Микола Томенко порадив би їм поцікавитись настроями українських громадян стосовно того, як треба діяти владі під час кризи.

КС роз’яснить, як призначати посадових осіб МЗС

Учора КС розпочав розгляд справи стосовно відповідності Конституції Указу Президента «Про деякі питання керівництва зовнішньополітичною діяльністю держави».

Як стверджується в поданні, глава держави, встановивши даним указом процедуру попереднього узгодження з Президентом кандидатур посадових осіб МЗС, наділив себе повноваженнями вищого органу в системі органів виконавчої влади, що не відповідає вимогам Конституції та Закону України «Про Кабінет Міністрів України». Так це чи ні, тепер слово за КС.

Богдан ЛАВРЕНЮК.