Оцінювання затвердять законом

Комітет з питань науки і освіти за період шостої сесії Верховної Ради України провів 19 засідань, на яких розглянуто 107 питань, зініціював серію регіональних «круглих столів» по Україні, провів три комітетські слухання, спрямовані на вдосконалення існуючої системи освіти і науки в Україні, два спільні засідання за участю консультативної ради з питань інформатизації при Верховній Раді і одне виїзне. Про це заявив в ефірі телеканалу «Рада» голова комітету Володимир Полохало.

Зокрема, комітет рекомендував Кабінету Міністрів розробити та подати на розгляд парламенту проект нової редакції Закону України «Про вищу освіту». Також комітет підтримав зовнішнє незалежне оцінювання, але, наголосив Володимир Полохало, «воно має бути затверджене на законодавчому рівні».

На думку голови комітету, сьогодні в парламенті відсутнє стратегічне мислення, а депутати живуть одним днем. Тому він закликав народних депутатів України консолідуватися навколо вирішення тих проблем, які сьогодні гостро постали в галузі освіти, та зробити її пріоритетним напрямом розвитку держави, спираючись на досвід провідних країн світу. Наприклад таких, як Фінляндія, яка задля того, щоб подолати економічну кризу, котра виникла після розпаду Радянського Союзу, вклала гроші в розвиток освіти, науки, запровадження інновацій і стала на шлях перебудови цих галузей, що й зробило її економіку конкурентоспроможною.

Відкрити інформаційний простір

Голова Комітету з питань національної безпеки та оборони Анатолій Гриценко, коментуючи рішення Національної ради з питань телебачення та радіомовлення про заборону трансляції російських телеканалів, висловив думку, що така заборона ні до чого доброго не призведе. «Світ стає дедалі відкритішим, і я думаю, що люди самі спроможні розібратися, — заявив, як повідомляє прес-служба депутата, Анатолій Гриценко. — Мені здається, що більш ефективний шлях — відкрити інформаційний простір для того, щоб у ньому можна було почути найрізноманітніші точки зору і потім точніше сформувати свою позицію». Парламентарій нагадав, у якій інформаційній блокаді перебували люди в Радянському Союзі, коли слухали через «глушилки» радіо «Свобода». «Шлях заборони не дає нічого, заборонений плід солодкий, — зауважив голова комітету. — А знаючи мови і маючи можливість слухати зарубіжні ЗМІ, можна скласти точнішу, об’єктивнішу мозаїку подій». Згідно з рішенням Нацради з питань телебачення та радіомовлення, трансляція іноземних телеканалів, які порушують законодавство України, повинна була припинитися з першого листопада. Однак п’ятого листопада Нацрада тимчасово дозволила кабельним операторам транслювати «Перший канал. Всесвітня мережа» та Рен-ТВ.

Газ коштуватиме 300 доларів

Ціна на газ для України на 2009 рік може перевищити 300 доларів за тисячу кубометрів. Про це, як повідомляє веб-сайт парламентського Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, заявив його голова Микола Мартиненко.

Він відзначив, що російський «Газпром» здійснює ціноутворення з прив’язкою до середньоєвропейських цін та до ціни нафтопродуктів, яка стрімко зростає на світових ринках. Уже зараз в Європі ціна на газ перейшла далеко за 300 доларів за тисячу кубометрів. Тому і для України ціна на газ на наступний рік може значно підвищитися, — припустив голова комітету. Крім того, за його словами, «невідома формула цінотворення на середньоазіатський газ, на який ми орієнтуємось».

У зв’язку з цим Микола Мартиненко заявив про необхідність переговорів з країнами Середньої Азії для пошуку шляхів постачання газу напряму. Коментуючи наслідки для української економіки можливого підвищення ціни на газ, Микола Мартиненко відзначив, що цей складний шлях уже пройшли наші сусіди і це — «ціна за позбавлення від політичної залежності». Він також відзначив, що «ціновий удар можна і потрібно пом’якшити, це цілий комплекс кроків на рівні як держави, так і бізнесу: і ефективна програма з енергозбереження, і збільшення власного видобутку газу, і альтернативні джерела енергії. «Часу у нас дуже мало, однак, на жаль, я не бачу тут рішучих кроків виконавчої влади», — сказав Микола Мартиненко.

Зарплати схуднуть?

Голова Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Микола Азаров вважає, що рішення уряду обмежити зростання заробітної плати показником інфляції призведе до зменшення зарплат. «Зобов’язання перед МВФ, які уряд прийняв, невигідні для України і невиправдані. Насамперед це стосується обмеження зростання заробітної плати рівнем інфляції, тобто «заморожування зарплати», а також умов, які ведуть до припинення кредитування економіки», — заявив, як повідомляє прес-служба депутата, М. Азаров. Парламентарій зауважив, що інфляція розраховується за сотнями цінових показників, більшість із яких може і не змінюватися. Однак для реального життя людини найважливіше — зміна цін на продукти харчування, предмети першої необхідності, житлово-комунальних тарифів. «У нас у структурі споживання 60% займають продукти харчування. Рівень інфляції, розрахований у середньому, менший, аніж інфляція на продукти харчування. Тому коли говорять, що ми зарплату поправимо на індекс інфляції, це насправді означає, що уряд уріже заробітну плату, — пояснив депутат-регіонал. — А ось якби ми зарплату поправили на інфляцію продовольчої групи, то принаймні зафіксували б купівельну спроможність на найнеобхідніше».

Поява «залізної руки» загрожує диктатурою

Існує три чинники, які можуть призвести до серйозного внутрішньополітичного конфлікту в суспільстві: соціально-економічний — коли люди погано живуть, національно-мовний — коли людей обмежують за мовною ознакою, релігійно-конфесійний — коли людей обмежують у духовній свободі. Як показав балканський досвід, тривала дія будь-якого з цих чинників може мати наслідком розпад єдиної раніше держави. Таку думку висловив заступник голови Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Іван Попеску, повідомляє прес-служба Партії регіонів. «Тому нам терміново треба вжити відповідних заходів для недопущення подібних загроз, — зазначив депутат. — Якщо ми це зробимо, то надовго об’єднаємо українське суспільство, і Україна відбудеться як демократична держава».

За словами парламентарія, створюється така ситуація, що в Україні конфліктність буквально витає у повітрі. І дехто з політичних діячів починає говорити про необхідність «залізної руки», яка навела б лад у країні. «Однак досвід Європи 20-30-х років минулого століття нагадує, що благими намірами про наведення порядку «залізною рукою» вимощена дорога до диктатури», — наголосив І. Попеску.

Підготувала Юліана ШЕВЧУК.