У школах і дитсадках Ірпеня, Бучі та Ворзеля холодно. Дуже холодно. Тим часом більшість навчальних закладів Київщини розпочала опалювальний сезон 1 жовтня. Дитячі заклади Приірпіння — жорстка школа виживання. Учні на перервах вибігають на вулицю... погрітися, а малеча в тиху годину вкладається в ліжечка у куртках.

З’ясувалося, мерзнуть діти через дорослих, які заборгували понад шість мільйонів гривень теплопостачальникам. Звертаєшся до чиновників, а у відповідь: «Ситуація під контролем». А один заспокоїв так: «Рано чи пізно включать, бо система не витримає морозу». Можновладці (ось де турбота!) сидять у теплі ще з початку жовтня. Наприклад, як у Ворзельській селищній раді. Батьків школяриків це обурює, кажуть, хоч би на знак солідарності з дітьми держслужбовці померзли, тоді б домовилися швидше. Та найкомічніше те, що, як повідомили в Ірпінському міськвідділі освіти, навчальні та дошкільні заклади... не мають боргів. Їхня біда лише в тому, що вони заручники централізованої тепломережі та недолугих господарів. Бо якби ці заклади, а це — тринадцять шкіл і вісім дитсадків, мали своє автономне опалення, то нині діти не клацали б зубами в класах і спальнях.

Звісно, автономне опалення — благо. Але установка однієї міні-котельні коштуватиме мінімум 400—800 тисяч гривень.

Поки дядечки шукають вихід, в Ірпені санепідемстанція погрожує призупинити навчальний процес. До того ж не забариться епідемія грипу. Коли і як учні підтягатимуть «хвости», створені «хазяями»?

Київська область.