Як подолати фінансово-економічну кризу — наразі дискутували на нараді за участю Президента, Прем’єр-міністра, Голови НБУ та керівництва банківських установ, що відбулася в Нацбанку. Як повідомляє прес-служба глави держави, Віктор Ющенко окреслив мету зібрання так: на найближчі тиждень—два сформувати аналогічний план дій, на що мають звернути увагу уряд, НБУ, банківська система, які зміни треба зробити у фінансово-торгівельній політиці, щоб загальна політика економічної стабілізації набирала динаміку.

Президент зауважив, що ситуація у фінансовій системі України стабілізується, але уряд і Національний банк повинні ще багато зробити для її підтримки.

Глава держави окреслив три головні завдання перед НБУ на найближчий час: повернути повну довіру до банківської системи і зробити з неї потужний механізм підтримки національної економіки, істотним чином активізувати функцію кредитування економіки та вирівняти платіжний баланс. До кінця цього року, йшлося на нараді, вдасться без особливих проблем впоратися із питаннями запозичень, взятих корпоративним сектором на зовнішніх ринках.

Водночас Президент звернувся до прем’єра у зв’язку із ситуацією, що склалася в країні з накопиченням заборгованостей із виплати заробітної плати, — у вересні 2008 року її обсяги збільшилися на 22 відсотки і досягли 850 мільйонів гривень, перевищивши рівень початку 2007 року. За оцінкою глави держави, уряд випустив з-під контролю одне з найбільш соціально важливих питань і не вживає дієвих заходів до його вирішення. Тож Президент наполягає терміново розглянути це питання на засіданні уряду 12 листопада з прийняттям конкретних та ефективних рішень, — ідеться у листі В. Ющенка до Ю. Тимошенко.