Відкоригувати закон про телебачення і радіомовлення мають намір народні депутати Олена Лукаш, Едуард Прутнік та Андрій Портнов. Прийняття у 2006 році нової редакції цього документа стало причиною правових колізій у законодавстві, йдеться в пояснювальній записці до запропонованого ними проекту змін. Зокрема, наголошується в ній, чинний закон не узгоджується з деякими позиціями, прописаними в Конституції. Водночас чинна редакція статті 14 зазначеного документа фактично унеможливлює затвердження складів громадських рад національних мовників та призначення керівників національних теле- та радіокомпаній у відповідності до Господарського кодексу, делегуючи громадським радам повноваження щодо визначення та внесення до парламенту кандидатури на посаду чільників головних теле- та радіокомпаній країни.

На думку авторів законопроекту, призначення та звільнення з посад керівників НТКУ та НРКУ Президентом за поданням Верховної Ради не узгоджується з повноваженнями глави держави, визначеними Конституцією.

Адже в частині 13 статті 106 Основного Закону вказано, що Президент має повноваження тільки призначати на посади та звільняти з них половину складу Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Нині ж глава держави призначає і звільняє керівників НТКУ та НРКУ за поданням парламенту. На розгляд Верховної Ради кандидатуру, згідно з чинним законодавством, вносять громадські ради, до складу яких входить по 17 осіб (9 — за поданням депутатських фракцій, 4 — за поданням Президента, ще стільки ж — від загальнодержавних об’єднань громадян, що діють у сфері виробництва і розповсюдження телерадіопрограм). Саме питання функціонування громадських рад, вважають ініціатори законодавчих змін, доцільно розглядати лише після створення суспільного телебачення та радіомовлення. Отож другої частини статті 14 чинного закону про телебачення та радіомовлення, якою, власне, передбачається діяльність та персональне призначення цих рад, у запропонованій редакції закону про телебачення та радіомовлення взагалі нема. Натомість передбачається, що «керівники НТКУ та НРКУ призначаються на посаду та звільняються з посади Верховною Радою за пропозицією не менш як однієї третини народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради».

Нагадаємо, зміни до закону про телебачення та радіомовлення, запропоновані Оленою Лукаш, Едуардом Прутніком та Андрієм Портновим, парламентарії ухвалили в першому читанні 352 голосами 26 вересня цього року. Тоді ж народні обранці висловилися за скорочення термінів підготовки до другого читання. Однак до сьогодні законопроект не розглядався.