Факт

Гірники державного підприємства «Свердловантрацит» першими в системі Вуглепрому видали на-гора з початку року п’ять мільйонів тонн вугілля. За цей період додатково до виробничого плану шахтарі нарубали 280 тисяч тонн чорного золота. Середньодобовий вуглевидобуток становить сьогодні майже 18 тисяч тонн.

...і коментар

— Сьогодні наше підприємство працює успішно, хоча порівняно з минулим роком, треба зізнатися, спостерігається певне відставання, — коментує генеральний директор ДП «Свердловантрацит» Сергій Офіцеров. — Нижче своїх можливостей працює наша базова шахта «Должанська-Капітальна», знизила обсяги вуглевидобутку «Центральна». Причини цього серйозні, основна з яких — дуже складні геологічні умови. Незважаючи на те, що в технічному плані вибої шахт добре підготовлені й готові до безперебійної роботи, на шляху гірників виникли непрогнозовані гірничо-геологічні явища, що порушили добре налагоджений трудовий ритм. Довелося затратити дорогоцінний час на виконання заходів з розпушування порід та інші необхідні роботи. Це знизило вуглевидобуток. Сьогодні ми виходимо на колишні позиції. У першому кварталі видобуток зріс на 200 тисяч тонн, у другому кварталі — на 150 тисяч тонн. Гарний показник буде і за результатами третього кварталу.

Називаючи складові виробничого успіху, Сергій Офіцеров насамперед звертає увагу на той факт, що на підприємстві переглянуто технічну політику й основний акцент зроблено на проведенні гірничих робіт. Завдяки цьому колектив зміг раціонально використовувати технічні ресурси й ефективно провести вуглевидобуток. Велику допомогу надали науковці. Разом із інститутом «Дондіпровуглемаш» було розроблено схему транспортування гірничої маси знизу нагору, а не зверху вниз, як було раніше. Сьогодні розглядається можливість переходу на нове кріплення. Вартість металу стала дуже висока, тому перехід на рамно-ампельне кріплення дасть змогу заощаджувати чималі кошти.

«Свердловантрацит» єдиний в Україні видобуває вугілля, яке має низький вміст сірки та золи. Аналогів у світі немає. Свердловський антрацит майже цілком відправляють на електростанції країни —це 200 тисяч тонн щодня, що становить 35 відсотків усього вугілля, що надходить на електростанції. Сортове вугілля продають на зовнішньому і внутрішньому ринку, і воно є дуже затребуваним. Термоантрацит, наприклад, застосовується в хімічній і військовій промисловості.

— Програмою розвитку гірничих робіт на 2008 рік передбачено підготувати і ввести в експлуатацію дев’ять видобувних лав, і цей рубіж буде виконано, — запевняє генеральний директор.

Луганськ.