Закарпатська область

За дев’ять місяців на Закарпатті газифікували 5 500 будинків

За дев’ять місяців цього року в області газифіковано майже 5 500 будинків, прокладено 82 кілометри газових мереж. Загалом на початок жовтня із 611 населених пунктів області природний газ мають 363. Перші отримали його населені пункти Виноградівського та Іршавського районів. До кінця цього року планується завершити газифікацію Берегівського та Ужгородського.

— Загалом в області побудовано 4864 кілометри газових мереж. «Блакитне паливо» підведено до 239 тисяч будинків та квартир. Ним користується майже дві третини населення області, — каже заступник начальника головного управління економіки обласної держадміністрації Василь Вовканич. — За цим показником область вийшла на одні з кращих позицій в країні, адже загальнодержавний показник газифікації становить 43 відсотки.

2008 року для газифікації населених пунктів Закарпаття потребує близько 20 мільйонів гривень. Але уряд виділив для цього лише 5,7 мільйона гривень, тобто третину від потреби. Тому для газифікації залучають і кошти бюджетів розвитку області. Завдяки цьому проводиться газифікація населених пунктів Мукачівського, Перечинського, Хустського та Воловецького районів. Складніша ситуація в Рахівському, Міжгірському та Великоберезнянському районах. Тому тут почали впроваджувати альтернативні види опалення — здебільшого електричне. А в Міжгір’ї виготовляють паливні брикети з відходів деревини.

Для економії енергоносіїв заклади соціально-культурної сфери переходять на автономне опалення. В Мукачевому, Іршаві та Хусті школи і дитсадки вже обігріваються теплом автономних котелень. Завдяки цьому міська казна щорічно спроможна закумулюювати мільйони гривень, що їх можна використати на поліпшення матеріально-технічної бази навчальних закладів.

Іван ГУДЗОВАТИЙ.

Хмельницький

Осінні канікули розпочалися з «Танців-2008»

Хмельницький міський фестиваль «Танці-2008» запросив на паркет дітей та молодь.

У конкурсі взяли участь клуби, школи, групи та танцювальні секції обласного центру. Загалом виступили майже сотня танцюристів віком від чотирьох до 20 років. Колективи демонстрували фітнес-аеробіку, спортивні танці, змагались у стилях фанк, диско, латино, шоу-данс, модерн, танець живота, рок-н-рол, жартівливий танок, брейк-данс та інших. Усі учасники отримали грамоти, сувеніри та солодощі.

Ірина КОЗАК.