Громадяни України, перелякані за майбутнє депозитних копійок, заблокованих у банках, стрибком долара і знеціненням гривні, з надією чекали на широко анонсоване телешоу на «Інтері». За участі тих, хто нині біля керма держави, — Президента, Прем’єр-міністра, лідерів політичних сил, міністрів, експертів.

Наївні сподівалися дізнатися, наскільки страшна для нас світова економічна криза, чого від неї чекати і як з цим лихом боротимуться наші керманичі? Утім, бувальці заздалегідь знали, про що говоритимуть можновладці. І вони не помилилися...

Як на мене, то видовище було як сумне, так і смішне. Бо про що б не запитували і ведучі шоу в учасників та політики-опоненти одне в одного, кожен говорив про все, крім найголовнішого: як усе-таки боротися з новими викликами? Я, приміром, щоразу дуже співчуваю колегам-журналістам: коли на незручні запитання їхні візаві відповідають, застосовуючи риторику 2004 року: «Вони» вкрали, коли були при владі. І повернути розмову, як-то кажуть, до теми, здається, досі не вдавалося нікому.

А якщо й удавалося, то ведучим відразу діставалося на горіхи: мовляв, не дають слова сказати, затикають рота. Завжди дивувалася: невже це може справити на когось саме таке враження? З’ясовується, розрахунок цілком правильний. Приміром, наступного дня після шоу бабусі-сусідки на лавочці біля під’їзду обурювалися: «Бідна Юля, давлять її ті олігархи та Ющенко, який негарно обзивається!»

Та й інші учасники дискусії, за винятком хіба Миколи Азарова та ще декого, попри умову телешоу —говорити лише про економіку, пускали в хід звичні прийоми, які за останні чотири роки набили оскому й нічого, крім роздратування, не викликають: хто що привласнив, коли був при владі. На щастя, чомусь не було комуністів: їм зазвичай згадують гріхи останніх 90 років...

Ще далі пішов Президент: він знає, хто у Верховній Раді кого «кришує» і домовляється «по понятіям» (слова які! А раніше глава держави твердив, що вони начебто з лексикону інших політиків). Цікаво: наші керманичі звинувачують одне одного в таких гріхах, що їм місце не в політиці, а на тих «нарах», куди вже ніхто й нікого не хоче посадити. А чому б не оприлюднити імена тих, хто «кришує»? Чи можновладці в такий спосіб лякають одне одного, щоб не патякали зайвого?

Коли Президент звинуватив прем’єра, що пролунало буквально: «Набралися позичок, як сучка бліх», то крім того, що воно образливе й не пасувало до створюваного ним самим європейського іміджу глави держави, виникає запитання: «Про що це він?»

Переглянула офіційні матеріали та статистику й зрозуміла, про що: державний зовнішній борг (з врахуванням боргів корпоративних структур) становить 100 млрд. грн.! На цьому тлі уряд і Президент переконують суспільство, що нам потрібен ще й кредит МВФ — 16,5 млрд. дол. під чотири відсотки. Заплатити за кредит ми повинні будемо 80 млрд. грн. У цьому зв’язку вимальовується ще одна цікава картина —створена владою велетенська фінансова піраміда, надута на 100 млрд. грн. («Еліта-центр» порівняно з нею — дитячі пустощі!).

Наші пани зіграли в спекулятивну економіку: жадібно набрали зарубіжних доларових кредитів за низькими відсотками, кредитувавши українських позичальників за високими. Причому спекулювали всі, хто на чому сидів. Нині настав час повертати борги, але з’ясувалося, немає кому це робити. Адже економіка пішла на спад, виробництво зупинилося, грошей на оплату надвисоких відсотків немає. Нині МВФ надає кредит начебто для порятунку української банківської системи. А фактично для оплати її боргів перед банками ЄС і США. З другого боку, уряд, рятуючи жадібних олігархів і банкірів, які хотіли зірвати жирний куш, перетворює цей борг у державний. Водночас грабуючи народ, пересічних платників податків, які розплачуватимуться за багатіїв. Є і ще одне питання: глава уряду постійно підкреслює, що досягла профіциту бюджету — 14 млрд. грн., про що свідчить також статистика. Коли так, то чому ми ліземо в борг та ще й в умовах кризи? Було про що поговорити на телешоу, чи не так? Але про це чомусь ніхто й не згадав. Може, світова фінансова криза тут ні до чого, може, саме з таких фінансових пірамід ростуть ноги власної кризи?

Хто там на дискусії закинув Тимошенко, що її уряд і вона сама працюють непрофесійно? Щоб таке провернути, як це зробила наша Прем’єр-міністр, треба бути не просто професіоналом, а віртуозом-професіоналом...

І насамкінець не дуже важлива, на перший погляд, деталь: оформлення студії. Телеглядачі, мабуть, звернули увагу, що Віктора Ющенка на цьому шоу всадовили на підвищенні в кріслі між державним прапором та президентським штандартом — спиною до глядачів, обличчям до учасників дискусії, на тлі пролітаючих хмаринок: Бог та й годі. Нижче біля цього «трону» сиділи Тимошенко та Яценюк. Воно було б смішно, коли б не так сумно — з огляду, що дискусія передбачає рівність її учасників...

Цікаво: «вивищити» в такий спосіб Президента була ідея Ющенка, його секретаріату чи самого каналу?