Футбол. Ліга чемпіонів. Груповий раунд. 4-й тур. 4 листопада.

Група А. «Клуж» (Румунія) — «Бордо» (Франція). 1:2. «Рома» (Італія) — «Челсі» (Англія). 3:1. «Челсі» — 7 очок, «Рома», «Бордо» — по 6, «Клуж» — 4.

Група В. «Анартосіс» (Кіпр) — «Інтер» (Італія). 3:3. «Вердер» (Німеччина) — «Панатінаїкос» (Греція). 0:3. «Інтер» — 8, «Анартосіс» — 5, «Панатінаїкос» — 4, «Вердер» — 3.

Група С. «Барселона» (Іспанія) — «Базель» (Швейцарія). 1:1 (Мессі, 62 — Дердійок, 82).

«Спортинг» (Португалія, Лісабон) — «Шахтар» (Україна, Донецьк). 1:0. Гол: Дерлей, 73.

«Спортинг»: Руй Патрісіу, Полга, Рошембак, Абел, Марку Канейра, Грімі, Мігел Велозу, Жоау Моутіньо, Ізмайлов (Перейрінья, 90+3), Лієдсон, Поштіга (Дерлей, 69). Тренер — Паулу Бенту.

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кучер, Чигринський, Рац, Гюбшман (Левандовський, 81), Фернандіньо, Жадсон (Адріано, 75), Вілліан, Брандау, Морено. Тренер — Мірча Луческу.

Попереджено: Жоау Моутіньо, 22, Гюбшмана, 24, Поштігу, 42, Чигринського, 54, Жадсона, 64, Брандау, 78, Кучера, 90+2.

Арбітр — Алан Гамер (Люксембург).

Лісабон. Стадіон «Жозе Альваладе». 24 282 глядачі. 14 градусів.

Група D. «Ліверпуль» (Англія) — «Атлетіко» (Іспанія). 1:1. «Марсель» (Франція) — ПСВ (Нідерланди). 3:0. «Атлетіко», «Ліверпуль» — по 8, «Марсель», ПСВ — по 3.

Матч у Лісабоні став майже дзеркальним відображенням донецького. У першому таймі незначну перевагу мав «Шахтар». Хоча моментів було, мов кіт наплакав. Але і їх гості примудрилися розтринькати з якоюсь купецькою відчайдушністю, а точніше безвідповідальністю.

А далі далися взнаки застарілі болячки нашого чемпіона. І головна з них — криза ігрової думки. А це вже конкретна претензія до наставника команди, котрий не може запропонувати команді свіжі ігрові ідеї. А поки що все відбувається, на жаль, за консервативною схемою, котра для суперника не є загадковою і небезпечною. А ще Луческу вочевидь забарився із замінами.

Натомість його опонент Бенту виявився чудовим провидцем, бо випустив на поле Дерлея, котрому вистачило чотирьох хвилин, щоб увійти в гру. Причому як увійти — забити переможного м’яча, скориставшись відмінною передачею російського легіонера Ізмайлова, який упевнено і красиво обіграв Чигринського.

Зрозуміло, що лісабонці не забували про перемогу в Донецьку, але діяли в притаманному їм стилі —максимально зібрано і дисципліновано. Власне, і нічия їх влаштовувала. Однак, немає сумніву, вони мали завдання перемогти. Хоча до перерви їхні намагання (численні простріли, навіси) нейтралізувалися обороною «гірників» — найорганізованішою ланкою команди.

А от по-справжньому гострі моменти «Спортинг» організував у другому таймі. Зрештою, реалізував один. І цього вистачило для перемоги. Адже донеччани, від яких очікували рішучих дій після пропущеного м’яча, виявили якусь незрозумілу приреченість. На очікуваний штурм, щоб спробувати відігратися, вони не наважилися.

І сумно від такої ситуації, і ясно, що ера Луческу в «Шахтарі» завершується. Гірше, ніж тепер, уже не буде. Хоча, стривайте, треба ще не дозволити «Базелю» обійти нас у боротьбі за третє підсумкове місце в групі, котре дає право виступати в Кубку УЄФА. Якщо, не дай Боже, так станеться, тоді й справді буде гірше.