Президент Грузії Михаїл Саакашвілі в інтерв’ю німецькій газеті «Фокус» заявив, що Росія протягом найближчих кількох тижнів здійснить чергову атаку проти його країни. Москва, пояснив він, не задоволена результатами військової операції, тому що не змогла прибрати до рук газогони, що проходять по грузинській території. Кремль, за словами Саакашвілі, «має намір використати ідеальний момент для нової атаки, коли весь світ зайнятий глобальними фінансовими проблемами і президентськими виборами у США».

Про «енергетичну» причину «примусу до миру» авторові цих рядків розповідали і грузинські депутати. Лідер парламентської опозиції Гія Тортладзе доводив, що тільки реакція міжнародної спільноти зупинила російських «миротворців» від реалізації далекосяжніших планів: «захопити одним ударом Тбілісі і Баку і встановити контроль над південним енергокоридором. Або самим, або з допомогою маріонетки — когось із контрольованих Москвою «осіб кавказької національності». Тепер світ справді перейнявся власними фінансовими проблемами і послабив увагу до подій на Кавказі. Тим паче, що вивівши своїх миротворців із зони «буфера», Росія не тільки компенсувала свою присутність у країні посиленим контингентом в Абхазії та Південній Осетії, а й розпочала нову потужну інформаційну атаку проти «агресії Грузії». Один із її проявів — дивний сюжет британських журналістів про злочини грузинських військовиків проти мирних мешканців Цхінвалі. Дивність, звичайно, полягає не в тому, що грузинські солдати апріорі не могли стріляти по цивільних, оскільки озброєні не автоматами, а крильцями ангелів. На війні, як на війні. Але, погодьтеся, не може не дивувати, що на самому Бі-бі-сі дуже швидко загасили «сенсацію», зате на російських телеканалах вона була незмінною топ-новиною до останнього невідключеного ефіру. В коментарі тому ж самому Бі-бі-сі Саакашвілі зазначив: «Якщо ви кажете про стрілянину без розбору, то у нас є незаперечне свідчення того, що місто Цхінвалі бомбардували російські війська. Бомбардували впродовж кількох днів, причому інколи було задіяно одночасно проти цього маленького міста по 25 літаків». Грузинський лідер ще раз наголосив, що Тбілісі дуже зацікавлений у міжнародному розслідуванні і серпневих подій, і сенсаційного сюжету про них: «Воєнні злочини були вчинені, але не нами... Ми хочемо, щоб усі обставини цього конфлікту було з’ясовано, аби врешті-решт розбити ту величезну пропагандистську машину дезінформації, яку було запущено задовго до самого вторгнення...»

Дивні вибухи житлових будинків у російських містах — з численними жертвами і , звичайно, з відбитками «чеченських терористів» — були «прелюдією» до другого «наведення конституційного ладу» в Ічкерії. Чи не стануть «звірства грузинських солдатів» такою самою зручною нагодою навести лад на конкурентних російським газогонах, тим самим «ідеальним моментом», про який сказав М. Саакашвілі? Навіть за глобальної кризи потенційно позитивна відповідь на це запитання повинна насторожити світ.