Учора Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Лавринович зустрівся із лідером Лівійської Джамахірії Муаммаром Каддафі.

Під час зустрічі сторони обговорили міждержавні взаємовідносини, їх політичну, економічну та гуманітарну складові. А також наголошували на необхідності поглиблення співробітництва у галузях, що становлять обопільний інтерес. Це, зокрема, нафтовидобування, авіабудування, агропромисловий комплекс. Крім того, співрозмовники прокоментували роль і місце обох країн у форматі глобальної геополітики.

Водночас учасники зустрічі обговорили питання реформування системи державного управління в Лівії. В цьому контексті особливу увагу Перший заступник Голови Верховної Ради приділив програмам боротьби з корупцією. Наголосивши водночас на зацікавленості досвідом Лівійської держави, котра дбає про підвищення рівня життя своїх громадян, внаслідок чого заробітна плата в цій країні істотно зростає, як і загальний рівень життя.

Олександр Лавринович дав високу оцінку державним реформам правової системи, які впроваджує лівійська влада, щоб гарантувати і забезпечити верховенство права. На його переконання, влада будь-якої країни, що декларує демократичний шлях розвитку, має поважати закони і забезпечувати життя людей у правовому полі, що певною мірою позначається на самопочутті людей і їх впевненості у майбутньому, повідомила прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради.

В рамках зустрічі сторони наголошували також на необхідності активізації міжпарламентського діалогу між Україною та Лівійською Джамахірією. Олександр Лавринович висловив жаль, що цей сегмент україно-лівійського співробітництва поки що не є таким успішним, як інші складові міждержавних взаємин з причин існування певних (об’єктивних) проблем в українському парламенті. «Подолання політичного протистояння в стінах Верховної Ради України зробить можливою інтенсифікацію україно-лівійської міжпарламентської співпраці», — підкреслив Олександр Лавринович.

У свою чергу Муаммар Каддафі відзначив, що міжпарламентські контакти є дуже важливими, і лівійська сторона готова до співпраці. Лідер Лівійської Джамахірії запросив О. Лавриновича відвідати Лівію з офіційним візитом.

***

Цього самого дня Олександр Лавринович провів відео-онлайн-конференцію в Інтернет-інформагенції «From-ua.com». Політик відповів, зокрема, на такі запитання: чи законно глава держави розпустив парламент; чи відбудуться позачергові вибори до Верховної Ради; чи є нині в сесійній залі фактична більшість і чи є розкол у Партії регіонів.