За перебігом ситуації в економіці на задній план відійшли інші — політичні проблеми. Після тривалих дискусій довкола законопроекту про мінімізацію наслідків світової фінансової кризи для країни усі майже забули, що Президент Віктор Ющенко лише призупинив дію свого указу про дочасні парламентські вибори.

Проте закон прийнято і розпочалися будні. Аналітики — політологи і колеги-журналісти — розмірковують нині: що буде далі. Більшість схиляється до того, що затримка з виборами вигідна всім сторонам політичного протистояння. Зокрема, таку думку вчора висловив директор Центру прикладних досліджень «Пента» Володимир Фесенко. І найбільше, переконаний політолог, у цьому зацікавлені Президент і Партія регіонів. Подібну точку зору висловив і наш колега Сергій Рахманін в одному з українських тижневиків.

На його думку, глава держави вирішив витримати паузу, оскільки хоче побачити, як уряд впорається з наслідками потрясінь на фондовому і фінансовому ринках. Оскільки це може вдарити по рейтингу Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. А регіонали вважають: що у будь-якому разі саме вони можуть бути на коні від електоральних втрат Віктора Андрійовича і Юлії Володимирівни.

Проте дещо інший варіант прогнозує політолог, близький до Банкової, Вадим Карасьов. Минулого тижня він заявив, якщо уряд і надалі блокуватиме виділення коштів на проведення дострокових виборів, тоді ймовірна відставка прем’єра через рішення парламенту або РНБО і формування уряду національного порятунку. Щоправда, треба уточнити: справді, народні депутати можуть проголосувати за недовіру Кабінету Міністрів, хоча й не обов’язково. А от як втілити рішення РНБО про усунення з посади прем’єра, не порушуючи Конституцію, таємниця за сімома замками.

Водночас народний депутат Ксенія Ляпіна з фракції «Наша Україна — Народна самооборона» переконана: гроші на вибори будуть виділені й дострокові перегони відбудуться наприкінці січня — початку лютого наступного року. Така позиція і у лідера однойменного блоку Володимира Литвина. Понад те, він припускає: що ті, хто донедавна блокував спроби профінансувати дострокові вибори, самі їх й ініціюватимуть.

Власне, акторська майстерність — у вмінні тримати паузу. Основні ключові гравці так і роблять. Однак поінформовані люди стверджують: парламентські вибори будуть. Таки дочасні.