Розповсюджена певними політичними силами інформація про фальсифікацію Закону України «Про першочергові заходи щодо запобігання негативним наслідкам фінансової кризи та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» є брехнею.

Парламент, дійсно, відмовився ввести мораторій на два роки на підвищення мінімальної заробітної платні до мінімального прожиткового рівня. Цієї норми в чинному і опублікованому законі немає, бо вона не була підтримана народними депутатами України. В той же час, у законі є норма, яка була підтримана більшістю народних депутатів, що відповідно зафіксовано у стенограмі засідання. Ця норма цілком і повністю відповідає чинному Закону України «Про індексацію грошових доходів громадян» щодо необхідності індексації мінімальної заробітної платні та мінімального прожиткового рівня на рівень інфляції.

Відповідно до вимог Регламенту Верховної Ради України, законопроект підготовлений і поданий на підпис Голові Верховної Ради України саме профільними комітетами — Комітетом Верховної Ради з питань податкової та митної політики і Комітетом Верховної Ради з питань економічної політики.

Цей законопроект також погоджено міністром фінансів В. Пинзеником, міністром економіки Б. Данилишиним та Прем’єр-міністром України Ю. Тимошенко. Тому розмови про фальсифікацію мають не що інше, як політичну та передвиборну складову.

Якщо у когось є сумніви, він може звернутися до Головного юридичного управління апарату Верховної Ради України та до профільного комітету задля отримання відповідних документів в оригіналі. А ознайомитися зі стенограмою пленарного засідання Верховної Ради України та порівняльними таблицями можна на сайті Верховної Ради України:

http://www. rada. gov. ua/zakon/new/STENOGR/31100803_37. htm;

http://gska2.rada.gov. ua/pls/zweb_n/webproc4_1? іd=§pf3511=33608

Прес-секретар Голови Верховної Ради України.