Апарат Верховної Ради України запросив журналістів на відкриту нараду з приводу розробки майбутнього сайту Верховної Ради України, Голови ВР України та парламентських комітетів. Прочинити двері до таємниці вирішили після публікації в одній з газет статті «Яценюк уходит в интернет», яку передрукували Інтернет-видання. Засідання провів голова Тендерного комітету — керуючий справами Верховної Ради України Володимир Шекера (на знімку — в центрі) за участю спеціалістів з комп’ютерних технологій. Тендер на розробку сайтів виграла львівська фірма, вартість робіт — 493 тисячі гривень. За словами Володимира Шекери, цифра остаточна і за будь-яких умов збільшуватися не буде.

Нині в розробці третій сайт ВР. Перший працював з 1994 року. Другий (який діє нині) почали розробляти у 2002 році. За моніторингом незалежних джерел, за відвідуваністю він піднімався до третього місця і випереджає Інтернет-ресурси інших гілок влади. Але якщо у 2002-му активних користувачів Інтернету було близько 900 тисяч, нині їх 8 мільйонів 14 тисяч лише по Україні. Відповідно змінилися вимоги до сайтів. Адже в резонансних ситуаціях кількість відвідувань доходить до 100 тисяч на добу, і тоді вже виникають збої в роботі. Третій сайт розробляють на інших технологічних основах відповідно до сучасних вимог світового Інтернет-співтовариства. В технічні завдання закладається можливість наповнення мультимедійною інформацією (трансляції засідань, резонансні голосування тощо), зміни сторінок власними силами. Також удосконалення системи управління та адміністрування сайту. Заплановано ведення журналів подій, створення архівних копій і запровадження контролю системи захисту інформації (КСЗІ). До речі, роботи із запровадження КСЗІ в автоматизованих системах ВР — комплексна програма, яка ведеться уже другий рік. Новий сайт має вільно інтегруватися до цих автоматизованих систем.

Комп’ютерники представили ескізи робочих варіантів стартових сторінок по трьох названих сайтах. Вони виконані в одному стилі і враховують фактор упізнаваності. Проте сайти комітетів вирізнятимуться візуально відповідно до профілю комітету.

Але створення оболонки сайту — це лише 10 відсотків справи. Ще треба навчити людей працювати в ній, інтегрувати до вже діючих систем і перенести обсяг даних зі старої системи. Очікується, що тестову версію користувачі зможуть побачити в лютому наступного року.

Фото автора.