Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк подав на підпис Президенту сфальсифікований Закон «Про першочергові заходи щодо запобігання негативним наслідкам фінансової кризи та внесення змін до деяких законодавчих актів України». На цьому вчора наголосив під час прес-конференції народний депутат від Блоку Литвина Олег ЗарубІнський.

«Це є змова керівництв парламенту і уряду щодо фальсифікації і протягнення статті антикризового закону, яка стосується мінімальної заробітної плати», — сказав народний депутат.

Він наголосив, що парламент не підтримав запровадження мораторію на два роки щодо встановлення мінімальної заробітної плати на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Парламентарій зазначив, що за вилучення норми про мораторій проголосувало 240 народних депутатів. Також парламентом не було підтримано норму про те, щоб протягом 2009—2010 років розмір заробітної плати підвищувався щоквартально відповідно до індексу споживчих цін. Олег Зарубінський наголосив, що за дане рішення проголосувало лише 193 із необхідних 226 народних депутатів. На його думку, в такому випадку мала залишитися в дії норма про те, що з 1 січня 2009 року мінімальна заробітна плата встановлюється на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Представник Блоку Литвина заявив, що Голова Верховної Ради самовільно вніс до закону норму, яка стосується мінімальної заробітної плати і за яку не голосував парламент.

«Такий прецедент стався вперше в історії українського парламенту», — сказав він. Народний депутат наголосив, що фракція Блоку Литвина вимагатиме негайно повернути підписаний Президентом закон до Верховної Ради з тим, щоб відновити реальний текст цього закону.