Учора на позачерговому засіданні Кабінету Міністрів ухвалено тимчасовий порядок використання коштів стабілізаційного фонду. За це уряд проголосував одностайно. Також прийнято рішення щодо ролі держави у капіталізації банків. Перед тим Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що для стабілізації економічної ситуації слід передусім стабілізувати банківську систему. Саме для цього, за її словами, насамперед і ухвалюються відповідні рішення.

— У всьому світі ця криза трактується як банківська, — наголосила чільниця Кабміну. — Саме тому нам сьогодні необхідно захистити національну банківську систему, яка є практично кровоносною системою економіки.

Прем’єр переконана: якщо вдасться стабілізувати національну банківську систему, можна буде говорити, що країна повернеться до «нормального життя».

Зазначені два документи глава уряду назвала невідкладними. Решту ж документів, необхідних для подолання фінансової кризи, заплановано розглянути на черговому засіданні Кабміну в середу.

Водночас, відкриваючи учорашнє засідання, Прем’єр-міністр повідомила, що Кабінет Міністрів домовився з нафтотрейдерами про зниження цін на бензин на одну гривню за літр до першого грудня. Юлія Тимошенко поінформувала, що уряд провів усі необхідні зустрічі з нафтотрейдерами, які взяли на себе зобов’язання з листопада знизити на 40 копійок ціни на всі нафтопродукти по Україні і вже виконали обіцянку.

— І це значить, що все іде за планом, — сказала, зокрема, глава Кабміну. — Я думаю, що ми зможемо до кінця року мати абсолютно помірковані, знижені ціни на нафтопродукти.

За інформацією міністра палива та енергетики Юрія Продана, до зустрічі прем’єра з нафтотрейдерами ціна на 95-й бензин на заправках становила 5,8 гривні, а вже після наради знизилася до 5,2 гривні. Він також повідомив, що українська сторона сподівається на встановлення нижчої, ніж раніше очікувалося, ціни на російський газ в зв’язку з падінням цін на ринку нафти. Про це міністр палива та енергетики заявив, коментуючи російсько-українські газові переговори. За його словами, вони ведуться на основі меморандуму, підписаного прем’єрами обох країн, в якому відображені, зокрема, і директиви Президента України з цього питання, і відповідне рішення РНБОУ.

— Нині немає якихось конкретних домовленостей, але є добрі тенденції до зниження, тому що ціна на нафту сьогодні опускається, що, відповідно, впливає на ціну на газ, — повідомив Юрій Продан.

За його даними, перемовини можуть бути завершені вже до кінця цього року. Водночас міністр нагадав, що згідно з попередніми домовленостями Україна повинна перейти на ринкові ціни на російський газ протягом трьох років.