Чергову річницю прийняття Закону України «Про особливості приватизації державного пакету акцій ВАТ «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча» відзначив у неділю колектив підприємства. Такої складної ситуації комбінат іще не переживав. «Практично весь гірничо-металургійний комплекс паралізовано, — заявив голова правління, генеральний директор ВАТ Володимир Бойко (на знімку). — Найстрашніше, що неможливо прорахувати економічні показники підприємства на листопад, причому не стільки через ціни на сировину, скільки через те, що нема замовлень. В обставинах, що склалися, ми змушені працювати на одну мету, яку визначили для себе як головну: зберегти завод і колектив. З другого боку, «розрулити» ситуацію всередині країни повинна держава.

За словами генерального директора, у вересні комбінат спрацював зі збитками в 130 мільйонів гривень, за підсумками жовтня очікуються збитки на рівні 250 мільйонів гривень. «Я заявляв із трибуни Кабміну, що одним зі шляхів виходу з кризи могла б стати націоналізація цілих галузей із подальшою видачею держзамовлень і побудовою жорсткої планової економіки, — вважає В. Бойко. — А в разі загострення скрути готовий підготувати комбінат до націоналізації: ми віддамо свій пакет акцій державі, нехай забирає, якщо це допоможе врятувати підприємство. Розумію, така заява викликала шок у багатьох. Але ми повинні відверто говорити з людьми і пояснювати їм, що попереду на нас чекають дуже важкі часи. Завтра просто може не бути коштів не лише в підприємств, а й у бюджеті. І не буде з чого виплачувати ні зарплату бюджетникам, ні пенсію пенсіонерам».

У жовтні фонд оплати праці підприємства скоротився на 20 відсотків. Заморожено всі програми з капітального будівництва, три тисячі підрядників залишилися без роботи. Керівник комбінату запевнив, що всі питання щодо скорочення робочого тижня, відпусток без збереження зарплати вирішуватимуться виключно в рамках трудового законодавства та спільно з профспілкою.

На думку В. Бойка, парламентські вибори варто проводити не раніше, ніж стабілізується економічна ситуація. «Хіба зараз можна говорити про вибори? Із чим зараз іти у владу, із чим виходити до народу? Адже потрібна вкрай непопулярна програма, і хтось це повинен наважитися сказати. А поки що правди політики не кажуть, і складається враження, що її можна почути лише на базарах. Так, вибори неминучі, тому що країна не може жити у безвладді, але проводити їх треба не раніше, ніж стабілізується ситуація в економіці». Керівник комбінату вважає за доцільне відновити якщо не мажоритарну, то змішану систему виборів — «щоб мінімізувати прихід до влади випадкових людей і щоб була відповідальність депутата перед виборцем».