Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. 13-й тур.

«Динамо» — «Карпати». 4:0. 7 000 глядачів. Арбітр — Швецов (Одеса). Голи: Мілевський, 18, Бангура, 25, 53, Алієв, 45+1 (п).

«Шахтар» — «Зоря». 3:1. 13 000 глядачів. Арбітр — Даньковський (Київ). Голи: Морено, 23, 80, Вілліан, 69 — Джихані, 3.

«Іллічівець» — «Харків». 1:1. 7 000 глядачів. Арбітр — Можаровський (Львів). Голи: Ліма, 69 — Платон, 7.

«Металіст» — «Чорноморець». 2:0. 13 000 глядачів. Арбітр — Іщенко (Київ). Голи: Девич, 21, 70.

«Металург» (Запоріжжя) — «Арсенал». 2:1. 10 500 глядачів. Арбітр — Дердо (Іллічівськ). Голи: Годін, 67, Силюк, 90+2 — Олійник, 4.

«Львів» — «Таврія». 2:4. 5 000 глядачів. Арбітр — Зубарєв (Слов’янськ). Голи: Ващук, 25, Гоменюк, 31 — Ковпак, 4 (п), 15, Гордієнко, 39, Артеменко, 90+3. Вилучено Романюка («Львів», 63, два попередження).

«Дніпро» — «Кривбас». 1:0. 12 500 глядачів. Арбітр — Шмигельський (Львів). Гол: Воробей, 78.

«Ворскла» — «Металург» (Донецьк). 1:0. 8 500 глядачів. Арбітр — Тер’є Хауге (Норвегія). Гол: Янузі, 90.

Бомбардири: Ісмаель Бангура («Динамо») — 11 м’ячів, Джексон Коельо («Металіст») — 9, Артем Мілевський («Динамо») — 7.

У цьому турі відбулася певна ротація в чільній групі. З другого місця донецький «Металург», котрий програв у Полтаві, посунув «Металіст». Два влучних удари Марко Девича принесли перемогу харків’янам, котрі, схоже, серйозно думають над варіантом виступу в Лізі чемпіонів. А чому б і не спробувати? У цього клубу достатньо аргументів для досягнення високої мети.

Ну, а тепер про команди, котрі вже представляють Україну в головному європейському клубному турнірі. Вони «писали контрольні» перед лігочемпіонськими іспитами. «Динамо» — незаперечний на даний момент лідер чемпіонату — на перший погляд досить переконливо розібрався з «Карпатами». Але наставнику киян Юрію Сьоміну не все сподобалося у грі підопічних.

— Напевно, в нападі зіграли успішно: були гарні моменти, комбінації, і м’ячі забили непогані, — сказав Юрій Павлович. — Але, як на мене, оборонялися ми не найкращим чином. Ось чому в другому таймі змушені були зробити певні перестановки. Взагалі наша гра в обороні сьогодні залишала бажати кращого. Адже у «Карпат» було досить багато моментів...

А самі гравці «Динамо», котрі після матчу охоче давали інтерв’ю, вже більше торкалися завтрашнього матчу Ліги чемпіонів з «Порту». Тут панувала одностайність. Усі усвідомлюють, що це — ключовий матч для «Динамо». Адже в разі успіху відкривається серйозна перспектива виходу з групи. Але для досягнення мети необхідно чимало: максимальна відповідальність, зібраність, готовність боротися з повною віддачею, вміння демонструвати злагоджені командні дії. Лише за наявності всього цього можна розраховувати на здійснення задуманого. І головне — не забувати про те, що й гості мають аналогічні плани.

Упевнено переграв «Зорю» донецький «Шахтар». І обійшов її у турнірній таблиці. Хоча відставання чемпіонів навіть від команд, котрі посідають друге і третє місця, становить відповідно вісім і сім очок. Немало, але колективові такого класу, як «Шахтар», надолужити згаяне цілком реально. Адже ще й перше коло не завершилося. І вся боротьба в чемпіонаті ще попереду.

Однак найближче завдання «гірників» дуже не просте. Сьогодні в Лісабоні вони мають здійснити якщо не подвиг, то надсерйозний вчинок, гідний справжніх чоловіків, зрештою, футболістів, котрі вважають себе професіоналами високого гатунку. Їм треба перемогти «Спортинг». Лише тоді зберігатиметься якась надія на вихід до чвертьфіналу...

На знімку: форвард «гірників» Марсело Морено, який відзначився двома забитими м’ячами.

Фото прес-служби ФК «Шахтар».